България ще получи до 230 млн. евро инвестиции за ВиК

Европейската комисия приветства подписаното вчера споразумение между "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" (ФМФИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБРД) за установяване на първия подкрепен в рамките на политиката на сближаване финансов инструмент, насочен към сектора на водоснабдяването и отпадъчните води в България.

Благодарение на 115 милиона евро от Кохезионния фонд и от национално съфинансиране, заедно с допълнителни ресурси на ЕБВР и от частни източници, подписаното споразумение се очаква да осигури инвестиции в размер до 230 милиона евро и да предостави достъп до финансиране на 16 регионални водоснабдителни предприятия. С това финансиране операторите ще могат да осигурят експлоатацията и модернизирането на своите съоръжения за водоснабдяване и пречистване на отпадъчни води.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: "Това споразумение показва, че чрез финансовите инструменти може да се увеличат ползите от инвестициите в рамките на политиката на сближаване и в сектора на обществените услуги. Благодарение на това споразумение 220 хил. български граждани ще имат достъп до по-добро водоснабдяване, а 1.5 милиона ще се възползват от подобрено пречистване на отпадъчните води".

За периода 2014-2020 г. над 1 милиард евро от Кохезионния фонд ще бъдат инвестирани за по-добро водоснабдяване и пречистване на водите в България.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тт
    ТТ
    5 0
    10:30, 5 окт 2018
    Колко от тях ще отидат по точно предназначение?
Последни новини