В Димитровград стартира социологическо проучване за качеството на живот

В Димитровград стартира пилотно за страната социологическо проучване за качеството на живот и изграждане на инвестиционния профил на общината. Това споделиха днес на съвместна пресконференция кметът на община Димитровград Иво Димов, Георги Стоев -управляващ съдружник в "Индъстри Уоч", Славянка Иванова и Маргарита Боева от агенция "Ноема".
Изследването е следваща стъпка от процеса на стратегическо партньорство между община Димитровград и "Тракия Тех". Проучването ще се осъществи от агенция "Ноема" с представителна извадка от минимум 500 души от общината. Амбицията е то да получи широка популярност, за да могат в него да се включат и граждани, които не попадат в извадката.
За тази цел от 22 октомври 2018г. анкетата от близо 50 въпроса ще бъде достъпна за всеки на сайта на община Димитровград. В дългосрочен план изследването ще обхване и други градове в страната, с население над 10 хил. човека. Амбицията е да открои приликите и разликите в качеството на живот за различните населени места в страната.
Изследването ще анализира сегменти от 7 области, като ще проследи усещанията на хората от начина на живот в дадено населено място свързани с градска среда, административно обслужване, сигурност, професионална реализация.
Резултатите и анализа от проучването в Димитровград ще бъдат представени до края на годината. "Има много клишета за градовете, а те се променят динамично в последните 5-8 години и е време тези клишета да бъдат разчупени", каза Славянка Иванова от "Ноема".
Същевременно тогава предстои да бъде издаден и в електронен вариант Бизнес справочник на български и английски език, който ще представя Димитровград като атрактивно за инвестиции и живот населено място и ще включва основните анализи на "Тракия Тех" за бизнес средата, сподели Георги Стоев.
Кметът Иво Димов подчерта, че усилията на ръководството на общината през последните седем години е да презентира Димитровград като добро място за живеене, работа и инвестиции. Трябва да гледаме във времеви хоризонти от 5-10 години напред, като целта ни е да съпоставим възможностите, които предлага един град като Димитровград с големите градове в различни сфери.
Наред с техническите условия, като инфраструктура, площи, доходи инвеститорите се интересуват и от профила на хората в дадено населено място. До момента няма правена подобна обективна картина за това кой град какви условия на живот предлага, каза Георги Стоев за проекта. Очакванията за навлизането на високотехнологични компании с малко на брой хора, но високо платени специалисти, сподели експертът и прогнозира, че Димитровград все повече ще се развива като предпочитан избор за млади семейства с деца и млади специалисти.
Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини