Чистач организирал „точенето“ на лекарства. Печата

Делото срещу извършителите на злоупотреби с лекарства за онкологични заболявания е сред водещите теми на неделните вестници.
 
"Специализираният наказателен съд се произнесе по искането на прокуратурата да остави в ареста задържаните преди дни седем души за нерегламентирана търговия с лекарства за онкоболни, съобщи БНР. Соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, а също така Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов остават под стража, тъй като има опасност за извършат ново престъпление. Лекарките Зора и Небесна Балджийски и фармацевтката Светлана Тюлекова ще са под домашен арест заради здравословни причини. Мярката подлежи на обжалване в тридневен срок. Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова допусна да има още обвиняеми по"Чистач организирал точенето на лекарства, дал 20 хил. лв. за смяната им със стари Безработният Мирослав Пейков, който дълги години се е занимавал със сметопочистване, е организирал бандата, източвала лекарства за онкоболни в болници и заменяли с такива с изтекъл срок. Другата им врътка била да се правят фиктивни вливания на пациенти, случили се само на документи. Това се разбра в спецсъда, където прокуратурата поиска седемте души от бандата да останат за постоянно в ареста. Пейков дал 20 хиляди лева на доктор Димитров за няколко трансфера на лекарства, стана ясно в Зала 5 на институацията на ул. "Черковна" 90. Прокурор Лидия Климентова обаче не спомена другото име на лекаря, нито къде работи. Бандата използвала връзките на Борислав Сотиров със съпругата му Зора Сотирова, която работи в онкоболницата "Св. Мина" в Благоевград. Нейната майка е фармацевт в същото медицинско заведение. Борислав предавал лекарствата или на Мирослав Пейков, или на другаря му Калоян Молалийски. Двамата били хванати на 4 октомври при предаването на белязани лекарства. Според документите, са били взети същия ден на свиделетката Бояна Илиева. Но тя категорично отрича да е имало такава процедура. Това е другата схема, освен замяната на лекарства с такива с изтекъл срок, по която е действала седемчленната банда. Лекарствата били продавани в чужбина, тъй като групата имало контакт с човек, който ги пласирал там." - в. "24 часа".
 
Вестниците цитират екоминистъра Нено Димов по темата за замърсяването на въздуха и други актуални теми.
 
"Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно към битовото отопление, което замърсява въздуха 9 пъти повече от автомобилния транспорт. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, като цитира доклада на Световната банка. Пред БНТ той добави и че ще се забрани продажбата на некачествени въглища от догодина. Подмяна на уредите за отопление с алтернативен начин на отопление е един от начините в програмата за качеството на въздуха, каза Димов. Изследването е насочено към местната власт, т.е. как ограниченият ресурс да се инвестира с максимален ефект. Той открои, че идеята е да не бъдат допускани определени въглища и брикети, които замърсяват силно въздуха. Нискокачествените въглища и брикети трябва да не може да бъдат купувани, цената на тон ще се увеличи, но не и на килокалории, те са по-ефективни при отоплението висококачествените въглища, обясни Нено Димов. Държавата смята да затегне и допускането до пазара на по-неефктивни уреди за отопление на ток." - в. "Сега".
 
Всекидневниците отбелязват и аспирациите на ДПС към властта.
 
"ДПС поиска властта Страната ни се нуждае от незабавна промяна в управлението, а единствената алтернатива на порочния модел е Движението за права и свободи. Това заяви във Велинград председателят на партията Мустафа Карадайъ. ДПС събра в курортния град цялото си ръководство, депутати и евродепутати, областни председатели и кметове за обсъждане на програма за ускорено развитие. "Няма как да не направим оценка на управляващите. Според нас управляващите концентрират и пропиляват енергията си в различни конфликти и опити за прикриване на важните проблеми в обществото. Алтернативата на това хаотично управление без цели и приоритети е управление с ясна програма за развитието на страната. ДПС имаме самочувствието да правим такава програма - каза лидерът на ДПС. - Ние сме в ситуация, в която скандал след скандал и на метода проби и грешки, без ясна визия, имаме управление в страната. 10 години са в управлението, но включително и сега сме свидетели - някой друг им е виновен и най вече тези, които са управлявали преди 10 години." - в. "Сега".
 
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини