Пътищата у нас масово не минават независим одит за безопасност

Повечето пътища у нас не са минавали през инспекция и одит за безопасност. Причината - липсата на задължаващ закон. Това става ясно от разследване на NOVA във връзка с трагичната катастрофа на автобус край Своге, в която загинаха 19 души. 

Инспекцията на пътя София-Своге показа редица нарушения - трудно видими знаци, опасни мантинели, опасни внезапни стеснени. 

Екип на NOVA заедно със сертифициран одитор по пътна безопасност е проверил шосето преди завоя, на който се случи жестоката катастрофа край Своге. Експертът е пожелал да остане анонимен, за да не се конфронтира с колегите си от инспекцията на пътя, назначена след катастрофата.

Той е установил, че разстоянието от земята до долната част на знака е по-малко от необходимото. Така поставени, тези знаци са изключително опасни, защото не могат да бъдат видени. Целият път до Своге е осеян с подобни ниски знаци, показва съвместната обиколка с одитора. Други не отговарят на изискванията за размер на табела - по-малки са от указаните в наредбите.

По пътя има и опасни стеснения на платното при мостове без предварителни указания с табели. По думите на одитора, фирмата изпълнител на пътя отговаря за пътните маркировки и знаците.

Проблемите потвърждава и Румен Миланов - един от сертифицираните одитори по пътна безопасност, които след катастрофата заедно с инспектори от Агенция "Пътна инфраструктура" проверяват ремонтираното шосе до Своге.

От "Трейс" - фирмата строител на пътя, са отговорили, че били изградили всичко според зададения проект и комисия от над 20 души от различни държавни органи е приела отсечката.

Сертифицирани одитори по пътна безопасност обаче инспектират пътя едва сега - 2 години след приемането му от АПИ и след смъртоносното произшествие.

Всъщност почти всички пътища от републиканската мрежа не са минали независим одит за безопасност - нито при проектиране, нито при приемане в експлоатация. Законът го задължава само за пътища от трансевропейската пътна мрежа. За останалите се разчита само на строителнен надзор, ДНСК и инспекторите на пътната агенция, които обаче не са достатъчни по критериите за безопасност, твърдят хората от бранша.

Според одитора, пожелал анонимност, наредбите се пишат от работни групи с участието на тесен кръг експерти по безопасност, които обучават и представляват одиторите в браншова асоциация. Обучението става в катедра "Пътища" при университета по архитектура, строителство и геодезия с ръководител професор Николай Михайлов - шефът на надзорния съвет на пътните строители от фирма "Трейс". И се провежда от Румен Миланов.

"Проф. Михайлов няма нищо общо с одиторите. Това че, е от катедрата, какво ги прави зависими? Вторият въпрос - за зависими и незасивими. Значи, тоя процес е социален в целия свят - кой зависим, кой е независим. Значи, сигурно зависим е и американският президент и някои други", коментира Миланов.

От "Трейс" също отговарят, че специалността на Михайлов е различна и няма общо с одиторите. Браншовата асоциация, в която членуват обучените одитори, обаче е с председател, който също е шеф на строителен бизнес - Николай Иванов. Холдинги с негово участие изграждат мантинелите за голям брой пътища в страната.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини