Прокуратурата запорирала 14 млн. евро на фирми около „Джи Пи груп“

Прокуратурата е запорирала пари и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около строителната компания „Джи Пи груп“.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „Дневник“. Той уточни, че запорите са във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и на сайта „Биволъ“ за злоупотреба при разходване не евросредства.

Цацаров съобщи за това след съвещание с полицията в Русе, която разследва на убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Проверката на прокуратурата е прераснала в досъдебно производство, но обемът на работа е голям и разследването по случая продължава, уточни главният прокурор.

Запорът на 14-те милиона евро е наложен, след като прокуратурата е упражнила правомощията си по Закона за мерките срещу изпирането на пари, увери днес главният прокурор. В рамките на разследването се проверяват всички физически и юридически лица, посочени в сигнала на прокуратурата, без значение дали са търговци или неправителствени организации.

Малко по-рано днес стана известно, че Европейската комисия ще предаде на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ данни за съмнения за злоупотреби с еврофондове в България

ЕK е поискала данни от България за злоупотреба със структурни фондове по повод съмненията за нарушения около обществени поръчки в строителството у нас. Макар да не споменава конкретен пример, много вероятно е говорителят да визира скандалът с „Джи Пи Груп“.

През септември Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да извърши проверка на данните от разследването на сайта „Биволъ“ за измами и корупция при усвояване на европейски средства.

На 14.09.2018 г. сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“. Сигналите от Томислав Дончев и от сайта „Биволь“ бяха обединени, обясниха от прокуратурата.

След публикуването на разследването за корупция бяха задържани журналистът Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро. Това стана, след като „Биволъ“ подаде сигнал до МВР, че от офисите на „Джи Пи Груп“ започва изнасяне на документи, които са изгаряни в района на Радомир, а двамата журналисти са били на мястото, за да заснемат изгарянето.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини