Вселенската патриаршия призна автокефалността на Украинската православна църква

Константинополският патриархат прие решение за предоставяне на автокефалност на украинската църква, съобщи  украинският президент Петро Порошенко.

Това е въпрос на нашата сигурност, държавност и на цялата световна геополитика, това е падението на Третия Рим като най-древна концептуална заявка на Москва за световно господство. Автокефалията е част от нашата държавна проевропейска и проукраинска стратегия, която ние претворяваме през последните 4 години и ще провеждаме и занапред, коментира Порошенко.

Синодът на Константинопол е отменил решението от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московския патриарх, пише в декларацията след заседанието на Синода в Истанбул.

Добавя се, че решението от 1686 г. е взето въз основа на обстоятелствата по онова време и е предоставило право на Московския патриарх да назначава Киевския митрополит.

Това решение ни дава възможност да се обединим с архиереите на Московския патриархат, които пожелаят да се обединят с нас в обединена автокефална църква. Тоест сега ние - архиереите на всичките три църкви, сме законни, канонични и благодатни, заяви Филарет, главата на Киевския патриархат.

Филарет планира в близките дни да свика Архиерейски събор с участието както на Киевския патриархат, така и на представители на Украинската автокефална църква с митрополит Макарий и на Украинската православна църква към Московския патриархат.

Това ще бъде обединяващ събор, който ще избере общ патриарх, добави той.

След това щял да дойде томосът (писмото) на Вселенския патриарх за предоставяне автокефалност.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини