В Димитровград стартира кампания по опазване на рядко цвете

НЧ „Марица – 2008", с Райново стартира поредица от инициативи за повишаване на обществената осведоменост, проучване на находището, почистване от конкурентни видове и други мероприятия, свързана с опазването на едно от двете новооткрити находища от изчезналия български ендемит Limonium asterotrichum в страната. Находището се намира на територията на Община Димитровград и е открито с помощта на клуба по орнитология при читалището.

Природозащитният статут на Българския ендемит е критично застрашен.

Ендемитът е многогодишно тревисто растение с 40–70 cm високи цветоносни стъбла. Листата са приосновни, 7–11 cm дълги, обратно ланцетни, целокрайни, покрити с четинки, в основата стеснени в дълга тясно-крилата дръжка. Цветовете са по 1(2) групирани в гъсти класове, събрани във връхно метличесто съцветие; чашката е 10-делна, ципеста, бяла; венчето виолетово. Плодът е едносеменна кутийка. Опрашва се от насекоми, размножава се със семена. Расте по сухи тревисти места, на бедни, песъчливо-глинести почви в ксеротермния дъбов пояс.

Разпространява се в България - Тракийска низина (с. Манолe, Пловдивско) и вероятно в Тунджанска хълмиста равнина (около бившето Стралджанско блато) от 400 докъм 450м н. в.

Промяната в режима на ползване на земите, наред с практикуване на животновъдство и съпътстващите го паша и коситба са причина за критичното състояние на популациите на вида на територията на страната.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини