Димитровградско школо бе избрано за училище посланик на Европейския парламент

ПМГ „Иван Вазов” бе избрано за училище посланик на Европейския парламент, съобщават от ръководството му.

В програмата на Европарламента за 2018/2019 учебна година присъстват общо 40 училища от цяла България.

Целта на инициативата е да увеличи знанията сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарната демокрация, а също да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху демократичния процес.

Началото на кампанията за излъчване на младши посланици – ученици от ПМГ „Иван Вазов” ще започне с въвеждаща анкета от 15 октомври.

Програмата за училища посланици на Европейския парламент се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз. За втора поредна година Министерството на образованието и науката дава висока оценка и подкрепя провеждането на Програмата, като изразява увереност, че обхващането на повече училища ще допринесе за придобиването на нови знания и умения както от учениците, така и от учителите.

Цел, която трябва бъде постигната с течение на годините, е развиването на дълготрайни взаимоотношения и партньорства между училищата и Информационното бюро на ЕП, както и създаването на устойчива мрежа от учители като разпространители на знание за ЕС. 

Учениците и учителите, които участват и изпълняват Програмата, ще получат информация за правата и задълженията, произтичащи от европейското гражданство, и ще се запознаят с ролята, която ЕП играе в европейския процес на вземане на решения. Целта е да се гарантира, че младите хора са добре запознати с възможностите за реализация, които им предоставя ЕС, както и че разбират важността на демократичния процес и гласуването на национални и европейски избори.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини