Кристалина Георгиева: Най-богатите държави инвестират най-много в децата си

Най-богатите държави инвестират най-много в децата си. България се справя по-добре от държавите със сходни доходи при инвестициите в човешки капитал. Това заяви във видеоконферентна връзка от Бали главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, цитирана от БНР.

В Индонезия за първи път банката представи индекс на човешкия капитал. Той отчита пет отделни компонента и нарежда страната ни на 44-то място - предпоследно за страните от Европейския съюз. Лидер в класацията е Сингапур. Последни са Чад и Южен Судан.

Индексът на човешки капитал изчислява каква част от потенциала си те могат да реализират. Базата, върху която се изчислява този индекс, е образованието и здравеопазването във всяка държава.

Индексът показва за България, че дете, което е родено днес, постига 68 % от потенциала си. Ако е момиче, може да получи малко повече - 71 на сто, ако е момче - 65%.

В Бали са обсъдени най-сериозните рискове пред световната икономика, смята представителят на Световната банка.

Основното - търговската война между Съединените щати и Китай. Следващият голям риск е голямата задлъжнялост на държавите, увеличаването на лихвите и на цената на американския долар.

"Ако си представим една комбинация на забавяне на икономическия растеж с по-голямо временно обслужване на дълга, това със сигурност означава, че следващата година ситуацията в световната икономика няма как да бъде по-добра, отколкото тя е сега", каза Кристалина Георгиева.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини