Как да регулираме емоциите си – 3 практични съвета

Емоционалната регулация означава, че познаваме емоциите си и имаме здравословен контрол над тях, което възпрепятства пагубното влияние на негативните върху нас. В действителност ние не се раждаме с умението да регулираме емоциите, а го усвояваме в процеса на формиране на личността. При хората, които имат нисък капацитет за емоционална регулация, рискът от депресии, тревожност и други психични нарушения е много по-висок.

Според специалистите, за да бъдем в добро емоционално здраве, ние трябва да даваме свобода и глас на всички свои емоции, но да ги изпитваме в тяхната реална стойност, а не да ги преувеличаваме или обратното да ги омаловажаваме. Как обаче да усвоим това умение? Вижте триетапния процес на здравословното емоционално регулиране.

1. Идентифицирайте какво чувствате
Задачата да идентифицирате това, което чувствате, невинаги е проста. Тя изисква способността да присъстваш в момента, вместо да го наблюдаваш отстрани. В днешното общество много хора са "човешки дела", а не "човешки същества". Първото се отнася до хората, които постоянно се движат и правят нещо, докато второто включва хората, които живеят в момента и позволяват на себе си да чувстват и преживяват това, което им се случва, независимо дали е комфортно или не.

Има много различни начини да осъзнаваш емоциите си. Един от тях е да се позоваваме на диаграма на чувствата, която може да бъде изтеглена и отпечатана онлайн. Друг начин е чрез дневник на емоциите, в който споделяме как сме се чувствали през деня заедно с информация за възможни събития или ситуации, които са предизвикали емоциите ни.

След като идентифицирате емоциите си, си позволете да останете известно време в тях. Това обаче е объркващо за много хора. В края на краищата, ако позволя да почувствам това, което чувствам, няма ли риск да се затворя в тази емоция? Ако установя, че се чувствам "депресиран", не е ли опасно да си позволя да остана в това чувство? Не е ли по-добре да насоча вниманието си към нещо друго?

Много хора правят именно това, те предприемат незабавен скок към нещо, което ще ги разсее от това, което изпитват. Определянето на емоцията, която изпитвате, не е същото като приемането или даването на разрешение да се чувствате неудобно или болезнено. Голяма част от човешкото поведение е насочено към избягване на болка и дискомфорт и това може да се превърне в нашата референтна рамка в трудните ни житейски периоди.
Какво би станало, ако присъстваме в момента, ако идентифицираме всяка емоция, но в същото време я разглеждаме като "информация", а не като нещо, от което трябва да избягаме. Като използваме този алтернативен подход, можем по-добре да разберем връзката си с нашите емоции, тъй като те се отнасят до вкоренените послания от нашето минало, които до голяма степен са неопровержими в настоящето.

2. Задайте си въпроса защо се чувствате така
След като сте идентифицирали това, което чувствате, и сте позволили да го почувствате, а не да бягате от него, защото това е болезнено или неприятно, втората стъпка е да се запитате: "Защо се чувствам така?".
Тази информация може да ви помогне да разберете по-добре взаимоотношенията си с емоциите си, но също и да ви даде яснота кои от тях носят толкова голяма тежест в живота ви, че са способни да ви доведат до безсилие.

3. Сменете фокуса
Тази последна стъпка към здравословно емоционално регулиране се основава на първите две. След като сте идентифицирали това, което чувствате, дали сте си разрешение да останете за известно време в тази емоция, а не да бягате от нея, опитали сте се да разберете защо се чувствате по този начин, сега е време за действие или поведение, което е напълно противоположно на тази емоция.

Например, ако става дума за тъга, опитайте се да се забавлявате – срещнете се с приятели, разходете се, плувайте, гледайте филм или просто правете нещо, което да предизвика у вас приятни емоции.

Източник: framar

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини