Проблемът на БСП със здравната система е, че в момента не са те в положение да се облагодетелстват

Качеството на парламентарната работа и качеството на подбор на народните представители е също толкова трагично, колкото и качеството на здравеопазването в последните 20 години. Това коментира политологът Стойчо Стойчев пред БНР.

Той е категоричен, че всички партии в парламента са отговорни за ситуацията в здравеопазването, въпреки че БСП искат вот на недоверие на кабинета "Борисов 3" по тази тема.

"Като философия моделът на управление на здравеопазването в България е вече на 20 години. Отдавна са се променили условията за по-различен модел на управление в здравеопазването. Въпросът е защо това не се е случило. Отговорът е много прост - защото статуквото устройва максимално голям брой хора, от които зависи промяната на системата", подчерта политологът.

Според него лобитата в тези среди не се сменят, като това били изключително устойчиви клиентелни структури, с които всяка власт трябва да се сблъска.

"За да се реформира това нещо, се изискват грандиозни усилия и капацитет, които са дефицитни, а и никой не иска да тръгва към тази среда, защото тези лобита са способни да свалят когото и да било от власт и те успяват винаги да се отблагодарят на политиците, за да бъдат оставени на спокойствие да си вършат схемите", изтъкна още Стойчо Стойчев.

По думите му, проблемът на БСП със здравната система не е, че тя е изключително корумпирана и текат пари, а проблемът им е, че в момента не са те в положение да се облагодетелстват от тези схеми и течове.

В България политиците се възприемат като самоуправци, коментира Стойчев относно настояването на Бойко Борисов строителната фирма "Джи Пи Груп" да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини