Ученици от Стамболово и Хасково с ресторантьорски сертификати от Берлин

Изображение 1 от 6

    20 ученици от гимназията в Стамболово и от Хасково, възпитаници на езиковата, математическата и икономическата гимназии, са вече с немски сертификати за успешно положена практика в сферата на ресторантьорството. Те са ги заслужили след двуседмичната си работа в 7 заведения в Берлин през лятото. За немската столица заминават по проекта за нови кулинарни умения в европейската кухня, финансиран от програма Еразъм+.

    Учениците от професионалната паралелка по готварство в Средното училище „Св. Климент Охридски“ в Стамболово участват в практиката за втора година. Това е единственото школо в България, което печели стажантски места по проект, свързан с готварството, без да е изцяло професионално.

    Тази година за първи път групата включва ученици и от хасковски гимназии, които не са свързани пряко с готварската професия. „Това даде възможност на ученици, които нямат обучение по готварство, да направят първите си стъпки в него и да усетят отговорността на професията“, обясни идеята за разширяване на обхвата на стажантите ръководителят на проекта- преподавателката по теория и практика по професията “готвач“ в Стамболово Йорданка Маринова.

    В рамките на две седмици учениците от Хасково и Стамболово са сервирали, помагали в кухнята или зад бара в 7 ресторанта-немски, италиански, турски, български и механа, собственост на българин. „Няма по-добър учител от практиката и то в условия много по-добри от тези, които ние можем да им предложим в нашата база. Имаха и възможност да се премерят с ученици и ментори от Германия, да развият и немския си език“, коментира Маринова.

    Всички, минали практическото обучение през август, днес получиха на официална церемония в общината своите Сертификати за мобилна практика и документи, който описва знанията и уменията им, придобити по време на гостуването в Берлин, валидни в цял свят при започването на работа. 16-годишната Ебру Имилиянова от 10 клас в училището в Стамболово е сред тях. Учи готварство и е била на стаж в ресторант „Хасир“. В Берлин се е научила да прави пица и макарони. Смята, че наученото още повече е допринесло за решението й да бъде готвач-професия, с която и занапред иска да се занимава.

    Защо е толкова важно да се работи в екип, колко е важно да си точен с поръчката и как, когато си свършил добре работата си,  клиентът ти се отблагодарява с усмивка. Това са само част от уроците, които са получили за професията участниците в проекта.

    Днес те представиха част от най-впечатлилите ги немски ястия, рецептите, за които са научили по време на практиката си: бретцели, картофени кнедли със сини сливи, сладкиш „Немско чудо“, ябълков пай.

    Освен с рецепти децата са  донесли към в България и  много емоционални впечатления от престоя си в Берлин в свободното си време, извън работните места, запечатани на снимки.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини