Стотици хранителни добавки съдържат тайни съставки

Етикетите обещават чудеса: Бързо отслабване! Елиминира глада! Изгаря калории! 

Сега новите изследвания разкриват как стотици марки хранителни добавки доставят много повече от скромната комбинация от витамини и билки. На много етикети липсва важна съставка - скритите фармацевтични лекарства и експериментални химикали.

Нов анализ на 10 години от регистрациите във FDA (американската арминистрация по храните и лекарствата) показва, че от 2007 до 2016 г. почти 750 хранителни добавки са били замърсени с тайни дози напълно нерегулирани лекарства, включително лекарства, които се отпускат по лекарско предписание, забранени и неодобрени химикали и дизайнерски стероиди.

Повече от 20% от тези продукти съдържат повече от една неразрешена лекарствена съставка, а много от тях съдържат коктейл от нелегални химикали - в два случая - до шест неизброени съставки.

Това е индустрия от 35 милиарда долара, насочена към около половината американски възрастни, и е възможно тези данни да са само върхът на айсберга.

"Лекарствените съставки в тези хранителни добавки имат потенциал да причинят сериозни неблагоприятни ефекти върху здравето, дължащи се на случайна злоупотреба, прекомерна употреба или взаимодействие с други медикаменти, здравословни проблеми или други фармацевтични продукти в рамките на добавката"., обясняват в своята статия изследователите от калифорнийското министерство на храните и селското стопанство в Сакраменто,.

Като се има предвид, че употребата на добавки е свързана с около 23 000 посещения в спешна помощ и 2000 хоспитализации в САЩ всяка година, ясно е, че тук има голям проблем, но това, което е още по-шокиращо от продажбата на тези незаконни добавки, и беззъбите официални действия на FDA. От 746 продукта, идентифицирани като "погрешни" от агдминистрацията, само 360 (48%) впоследствие са изтеглени, повече от половината от фалшивите добавки остават в продажба.

"Неуспехът на агенцията да използва агресивно всички налични инструменти за премахване на фалшифицираните добавки от търговията оставя здравето на потребителите на риск", пише генералният интернист Питър Коен от Харвардското медицинско училище в коментар на новото изследване.

Много от добавките, анализирани в проучването, съдържат силденафил (активната съставка на Виагра), за увеличаване на сексуалната мощ. Друго лекарство за еректилна дисфункция, тадалафил, също е открито в добавките.

Други добавки включват скрити антидепресанти, изтеглено лекарство за загуба на тегло, наречено сибутрамин, и недекларирани анаболни стероиди или стероидни вещества.

Твърди се обаче, че тъй като почти 75% от фалшивите добавки са били продадени онлайн или чрез международна поръчка, те не представляват "основния" сектор на добавките

"Те идват от тъмните краища на интернет", казва президентът на асоциацията на естествените продукти Даниел Фабрикант. пред San Francisco   "Те не са това, което получавате в магазина за здравословни храни."

Изследването е публикувано в JAMA Network Open.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини