От 1 юли всички пенсии да се вдигнат с близо 6%, предвижда проект

Надзорният съвет на НОИ утвърди проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г., съобщи пред журналисти социалният министър Бисер Петков, който е и председател на надзорния съвет.
Предстои разглеждането на проекта в съвета за тристранно сътрудничество.

От бизнеса са възразили срещу увеличението на максималния осигурителен доход, като са изтъкнали някои неблагоприятни според тях последици от това. Останалите членове на надзорния съвет са имали прецизиращи бележки по текстовете, които ще бъдат отразени, но като цяло проектобюджетът продължава по-нататък без същностни промени, отбеляза Бисер Петков.

В проектобюджета е заложено увеличение на всички пенсии с 5.7 на сто от 1 юли. Това ще важи за всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 г. включително. С повишаването на тавана на пенсиите от 910 на 1200 лева пък ще се увеличат и пенсиите на над 40 хиляди пенсионери, които в момента получават по-малко от изчислената им сума.

Какво се променя

От 1 юли 2019 г. минималната пенсия ще се увеличи от 207.60 на 219.43 лв. Социалната пенсия се променя от 125.58 лв. на 132.74 лв. Таванът на пенсиите от 1 януари се запазва на 910 лева, а от 1 юли се увеличава до 1200 лева. Мярката се отнася за всички пенсии без значение кога са отпуснати.

При изчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите, отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 г., отпада изборът на трите най-добри последователни години за периода преди 1997 г., както и периода 1997 -1999 г.

Болнични и майчинство без изменение

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 9 лева и максималният - 74.29 лв. Запазва се и периодът на изплащане на обезщетения за бременност и раждане - 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години - 380 лева.

Запазва се режимът за изплащане на болнични - първите три работни дни от осигурителя, а от четвъртия ден - от Държавното обществено осигуряване. Запазва се и периодът, доходът, за който се взема предвид при изчисляване на размерите на краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност - 18 календарни месеца, а при бременност и раждане и безработица - 24 месеца.

Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" на нивата от 2018 г., както и размерите на вноските за други фондове на ДОО, а също и съотношенията между осигурители и осигурени.

Няма договорени прагове за осигуряване

За 2019 г. не са договорени минимални осигурителни прагове. Без налагане на административно увеличение на праговете, при планирано увеличение на минималната заплата - с 9.8 на сто, средното увеличение на минималните осигурителни прагове през 2019 г. ще е около 4.7 на сто, е записано в проектобюджета.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се - от 510 лева на 560 лева, а за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 лева на 560 лева. Максималният осигурителен доход се променя от 2600 лева на 3000 лева от 1 януари 2019 г. Догодина няма да се внасят вноски във фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурен - 540 лева. Определя се максимален размер на гарантираните вземания - 1400 лева.

Нови правила за максималните пенсии

С проекта се предлага от 1 юли 2019 г., както и от 1 юли на всяка следваща година максималният размер на пенсиите да се определя на 40 на сто от максималния осигурителен доход. Така таванът на всички пенсиите догодина от 1 юли ще стане 1200 лева при максимален осигурителен доход 3000 лева.

Системата на държавното обществено осигуряване все още не е достигнала необходимата зрялост, когато ще бъде в готовност за пълно отпадане на максималния размер на пенсиите. Това ще бъде възможно едва когато пенсиониращите се натрупат осигурителен стаж, положен преимуществено в периода след стартирането на пенсионната реформа от 2000 г., пише в мотивите към проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г.

Предвидена е

промяна и за прилаганата тежест за година осигурителен стаж

във формулата, по която се изчислява размера на пенсиите. Тя ще е 1.2 процента от началото на 2019 г., като не се предвижда по-нататъшното й нарастване. С последната пенсионна реформа се предвиждаше тежестта да достигне постепенно до 1.5.

Това се прави, за да не се задълбочава разликата между старите и новите пенсии, обясни по-рано социалният министър.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Иван Славков беше писал следнотодошлите на власт след 1989г ------Историята врътна колелото и то заспици едни си хранят СВИНКИТЕ с БРАШНО а нас залъгват с ТРИЦИ Увеличение с 6 процента това са трохи в сравнение с това което вземат депутати и държавни служители Тоя ТАРИКАТ Бисер можелби да опита да изкара един месец с 150 или 200 лв Сигурно тези пари му са в джоба като за един ден
  • 2
    Ка
    Катеричка
    3 0
    13:01, 16 окт 2018

    Друже, в държавата няма пари.Много се краде. Защо например дават на политическите партии пари от събраните от нашите данъци?Това е нечовешко. Никакви пари за крадците. Да сте видяли да направят стратегия как да задържат младото население тука? Няма и да видите усилие в тази посока. Нищо не ги интересува освен собствения джоб. Да ама като няма млади хора няма и пари за пенсии ..

Последни новини