Събор в село Воден - 110 години местно читалище

Изображение 1 от 2

    На 19 октомври 2018г. от 11.00ч. село Воден ще отбележи 110 години на местното читалище НЧ "Пробуда 1908" и XII Регионален празник "Свети Иван Рилски Чудотворец", който е и патрон на църковния храм в селото. 

    Празникът е продължение на традиционен празник, провеждан в местността "Св.Иван" в землището на с.Воден. Там е имало малка църква-параклис, която е събирала населението от селата Узунджово, Воден и Крепост. След богослужението в църквата празникът е продължавал с обяд и веселие. В последствие параклисът е изоставен и празникът забравен. Свещеното място обаче ежегодно напомня за себе си с необяснимото възникване на пожар на комбайна по време на жътва. За това през 1993г. ръководството на ППЗК "Доверие", с.Воден поставя двуметров желязен кръст на мястото на параклиса и прави курбан за здраве и берекет.
    От 2007г. празникът се организира от читалището на селото с подкрепата на община Димитровград, ППЗК "Доверие", кметството и църковното настоятелство на с.Воден.
    Така той се превръща в чакано събитие от населението. В празника вземат участие самодейни колективи от общината и други населени места.
     
    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини