Грипът настъпва, връхлитат ни Колорадо, Мичиган, Пукет и Сингапур

    Ръст на острите респираторни заболявания отчете хасковският общопрактикуващ лекар д-р Николай Колев, който е и председател на Управителния съвет на Районната лекарска колегия в Хасково. По думите му нарастването започнало от началото на октомври.

    „Това са сезонни вируси, които обикновено протичат с характерни и ежегодни типични симптоми – дразнене на гърлото, запушване на носа, впоследствие суха кашлица, температура до 38 градуса, а в някои случи изобщо няма такава, леко нарушение на общото състояние – отпадналост, болки по тялото, на моменти може да има гадене, в зависимост от вируса“, обясни д-р Колев.

    Според медика атаката на вирусите настъпва сега, тъй като това е периодът, в който организма се пренастройва от лятото към зимата. Имунитетът се променя, в резултат на което организмът става по-чувствителен на външни агенти. За предпазване от вирусите той препоръчва спазване на определени профилактични мерки – избягване на контакт със заболели и събирания в големи групи от хора, предпазни маски, добра хигиена на ръцете и хигиена на живот – достатъчно сън, пълноценно хранене, прием на течности, редуване на физическа и умствена активност.

    Обикновено през кабинета на д-р Колев дневно минават между 10 и 15 пациенти с оплаквания, характерни за острите респираторни заболявания. Засегнати са както деца в училищна възраст, така и по-възрастни хора в активна възраст.

    Сега е моментът за поставяне на ваксина против грип, който обикновено настъпва от ноември до края на февруари, съветва лекарят. „Месец октомври е най-удачният за поставяне на противогрипна ваксина, което, трябва да подчертаем, е единственото противогрипно специфично средство“, каза д-р Колев, като уточни, че не предпазва от сезонни настинки и бактериални инфекции на горните дихателни пътища. Той поясни, че тази година се очакват щамовете Колорадо, Мичиган, Пукет и Сингапур. За тези четири щама е изработена съвременна противогрипна ваксина, препоръчвана от Световната здравна организация. Има я и в някои аптеки в Хасково. Тази година тя струва около 20 лева. В предходни години тя е била наполовина, тъй като е била две и три компонентна.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ор
      ОРЗ
      24 -3
      11:57, 17 окт 2018
      Добре е да се знае ,че не всяка настинка е грип.И да не се пият безразборно антибиотици...
    • 2
      Ja
      Jack Bauer
      24 -5
      12:57, 17 окт 2018
      Хрупайте редовно БГ чесън, а тези с ваксините и илачите, да си гледат работата. ;) ;) ;)
    • 3
      Зд
      Здраве
      11 -3
      14:07, 17 окт 2018
      Хубаво да се прави разлика между грип и други вируси както и кога и с какво да се лекува. Добра е статията
    • 4
      Пи
      питащ:
      3 -2
      14:32, 17 окт 2018
      Така и никой не обясни каква е разликата между "грип" и "сезонни вируси"? Нали т.н. грип също се причинява от вируси в крайна сметка?
    • 5
      Гр
      Грип
      12 0
      16:16, 17 окт 2018
      Заболяването "грип" се причиняна от различни щамове грипни вируси За разлика от сезонните вируси грипните причиняват множество усложенния поради способността си бързо да се размножават и атакуват различни системи и органи на човека като нанасят там много по-тежки "поражения" Заради това е и по-тежкото протичане на заболяването и по-голямата опасност за хората с други хронични заболявания и по напреднала възраст
    • 6
      Ке
      Кенанския Маймун
      12 -4
      16:38, 17 окт 2018
      А ГРОБ и ДПС са щамове свинска чума :))
    • 7
      Ма
      мастикаджия
      3 -1
      07:13, 18 окт 2018
      Абе просто пийте мастика редовно и чесън за мезе, и никакъв грип няма да ви хване!
    • 8
      Кр
      Крали Марко
      4 -1
      09:33, 18 окт 2018
      Пак реклама на некадърни докторчета!Яжте чесън,мед,пчелен прашец,пийте сок от бъз,червено винце и домашна ракийка-умерено по-една чашка,и болестите ще стоят далече от вас!
    Последни новини