В богата изложба в Музея: Гайдарската традиция в Родопите и майстора на гайдата Костадин Илчев

„За големият човек Костадин Илчев може да кажем много неща, но те ще бъдат малки в сравнение с обръщението „бай Диньо” – обръщение като към брат, като към баща. Едно обръщение изпълнено с толкова много любов, че ако трябваше да бъде материализирана, нямаше да има място, къде да се побере. Каквото и да правим на този свят, ние сме временно, но нашите дири остават след това и е важно да имаме преди всичко любовта на хората.”С тези думи заместник-областният управител Андриян Петров изрази уважението, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов, към личността и делото на Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът, по време на откриването на изложба в негова чест.

В залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, в няколко фотодокументални табла с текстове на български и английски език, са представени гайдарската традиция в Родопите и изработката на каба гайди, преклонението и почитта на родопчани пред изкусните изпълнители на гайда, Костадин Илчев – „Живо човешко съкровище“ на България и многобройните му ученици и последователи.

Движими културни ценности от фондовете на музея, свързани с темата, и материали от личната колекция на Илчев и негови ученици, допълват фотодокументалния разказ. Виртуоз – изпълнител, усвоил свиренето на каба гайда в естествената му среда от именити родопски гайдари, усъвършенствал през годините уменията си, вдъхновил и обучил да свирят на родопска каба гайда стотици деца и младежи, Илчев е и един от най-добрите и търсени майстори на инструмента.

Автор на изложбата е Ваня Йорданова – уредник в отдел „Етнография“ на РИМ – Смолян. Художественият проект и реализация на фототаблата е дело на екип студенти и техните преподаватели от специалност „Рекламен дизайн“ в Националната художествена академия – София.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини