Заловените със златното съкровище остават в ареста

Задържани под стража остават четиримата обвинени от Специализираната прокуратура за участие в органирана престъпна група за държане и незаконна търговия с предмети, които имат характеристиките на движими културни ценности и не са идентифицирани и регистринати по Закона за културните ценности.

На 18 октомври 2018 г. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първата съдебна инстанция, с което на обвинените бяха наложени мерки за неотклонение „Задържане под стража“. Съдът мотивира определението си с това, че те могат да повлияят на разследването и да извършат ново престъпление.

Участниците в групата бяха задържани на 8 октомври 2018 г. в Симеоновград, след като опитаха да продадат на служители под прикритие златен венец за 2 милиона лева. По време на операцията бяха иззети и други предмети – гривни, торкви, монети, за които експертна справка посочи, че са налице данни те да са антични. Със задачата категорично да докажат или да отхвърлят това бяха натоварени експерти от Националния археологически институт към БАН.

В хода на разследването при допълнителни претърсвания на имоти на един от обвинетите в Симеоновград и Стара Загора бяха намерени и иззети повече от 50 предмета от злато и сребро, в т.ч. втори златен венец, както и скулптури. Повечето от тях са били поставени в бидони и заровени в земята.

Намерените предмети също са предадени на експертите за установяване на тяхната датировка и автентичност.

Мерките за неотклонение на обвинените са окончателни и не подлежат на обжалване.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини