Подкрепа за Пирин от площад “Свобода“ и искане на оставката на Симеонов

Хасково отново подкрепи Пирин. Тази вечер от площад “Свобода“ природозащитниците за пореден път заявиха, че ще бранят Националния парк от багерите. Хасково е един от деветте града в страната, в които се провежда информационна кампания в защита Пирин.

Категоричността срещу застрояването на Парка граждани и експерти от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ е в навечерието на окончателните решения на Върховния административен съд във връзка с делото за липса на екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк „Пирин“ и за решението на правителството от края на миналата година да се промени плана за управление. На първа инстанция съдът се произнесе в полза на еколозите и по двете дела.

В центъра на Хасково тази вечер представителят на Коалиция „За да остане природа в България“ от WWF – България Константин Иванов припомни за вълната от протести след определеното от природозащитниците като „скандално“ решение на правителството за промяна на плана за управление на НП „Пирин“, с което на практика се разшириха възможностите за строителни площадки там. „Застрояването се представя, като идея само за изграждането на втори кабинков лифт, но реално погледнато се отваря място, за да се строи солидно. Ние знаем, че планът е всъщност да се строи ски зона, която от настоящите 70 километра ски писти, да нарасне на 300 километра. Това означава, че в Пирин, особено в северната му част, ще изчезне красивата природа, ще бъде нарушено биоразнообразието.“

„Хасково от другия края на държавата подкрепя Пирин, защото тази планина е уникална, тя е на цяла България. И все пак България е твърде малка държава, за да можем да си позволим  да губим повече от красотите й“, посочи местният еколог Стефан Аврамов.

Природозащитниците категорично се опълчват срещу тезата, че бъдещето на планинските курорти у нас е в ски туризма и припомнят за поръчаната от тях международна експертиза, в която се казва, че начинът по който се развива ски курорта Банско, не е устойчив. „В момента всички ние с данъците, които плащаме на държавата, наливаме пари в Банско, за да се развива инфраструктурата там, непрекъснато се наливат пари и по организацията на състезания, а в същото време докладът показва, че там безработицата се увеличава непрекъснато и падат заплатите. Това означава, че корпоративните интереси, не на местните хора, са на преден план там“, посочи Иванов.

Според негоименно  контрапротестите, които бяха организирани в защита на строителните проекти в Пирин, са плод на натиск. „Много хора в Банско знаем, че не харесват това, което става, но ги е страх да го покажат. Затова ще се опитаме да бъдем с по-сериозно присъствие в Банско през следващите месеци, за да чуем опасенията на местните и да ги подкрепим с факти, за да знаят, че не са сами.“

Иванов подчерта, че спечелването на делата, които водят еколозите, ще са удар срещу правителството. “Това ще голям удар срещу правителството, защото ще означава, че са правени глупости. Освен това в момента има мониторинг на ЕК за съдебната система у нас, така че тези дела се наблюдават много внимателно и от Брюксел.“

Еколозите в защита на Пирин се сляха в един момент тази вечер с другия протест на площада-в защита на майките на деца с увреждания.

И едните, и другите носеха плакати с искане оставката на вице -премиера Валери Симеонов. „Валери Симеонов каза, че ако правителството загуби делата, заведени от еколозите, ще си сложи релса на врата, ще се качи на парапета на бургаския мост на плажа и ще се хвърли от там. Освен това през цялото време обяснява, че трябва да се строи на Пирин.“, обясниха природозащитниците мотива си за исканата оставка, но се обявиха в подкрепа и на мотивите на другия протест.

„И борбата за Пирин, и борбата на майките е за това, че имаме държава, която не се интересува от гражданите си, не се интересува от закона.“, обобщи Константин Иванов.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Д-
    Д-р Радева
    8 -5
    22:07, 23 окт 2018
    Площадни папагали!
  • 2
    Ва
    Ване
    9 -2
    07:00, 24 окт 2018
    Моля вгледайте се внимателно в лицата на тия другачета.Колко много им личи че някой капут скрит им е дал на всички еднакви плакати. и ги е сритал на улицата да се излагат.Ама човек каккво ли не прави за 20-30 лв на ден.
    • Не
      Недоволен
      2 -4
      10:20, 24 окт 2018
      Я кажи кой ги дава тия 20-30лв. да ида да си взема и аз. По ми се струва, че ти си платен трол и то бая пропаднал платен трол. Знаеш ли че вече сме в 21век и технологията е толкова напреднала, че такива плакати се правят за 3 минути. Вика се принтер, пишеш нещо и то го отпечатва на хартия моментално.
  • 3
    Ма
    мастикаджия
    8 -3
    07:07, 24 окт 2018
    Тия плакати си продават в китайския магазин ,бе!Ще имат голям пазар у нас близките месеци.
  • 4
    До
    До Недоволен
    4 0
    13:17, 24 окт 2018
    Ти недоволен ли си или незадоволен.За второто имам ляк и мога да те излекувам набърз.Платени сте вие дето постоянно ревете по пътищата като магарици за к*р.
  • 5
    До
    До Недоволен
    2 -1
    13:23, 24 окт 2018
    Пропаднал си ти помияр дето се продаваш за стотинки на разни измислени организации и на Крушовската боволица .Нещастник.
  • 6
    Ка
    Калин
    3 0
    15:53, 24 окт 2018
    Дори тия двамата май случайно са се засекли на площада, интересе нулев към събитието
Последни новини