Кои са най-туристическите градове в света

Благодарение на нискотарифните авиокомпании  днес можем да летим до почти всеки град в Европа на цената на една вечеря, докато Северна Америка, Азия и Океания са също толкова достъпни с евтини връзки.

Затова не е чудно, че все повече хора по света се възползват да пътуват.

Новият доклад на Световния съвет за туризъм и пътувания (WTTC) твърди, че градските екскурзии представляват 45% от всички международни пътувания, пише британският в. „Телеграф”.

Но кой е най-туристическият град в света?

Ръстът в градските почивки предизвика проблеми. В последните години упорито се говори за „свръхтуризъм”, който документира напрежението между местните жители и посетителите в градове като Венеция, Амстердам, Дубровник, Лисабон и Барселона и идентифицира начини за справяне с този все по-голям проблем.

Едва ли ще се изненадате да разберете, че Венеция и Дубровник со сред 10-те най-зависими от приходите от туризъм градове. Според WTTC 17,4% от БВП на Дубровник идва от туризма; за Венеция цифрата е 11.4%.

Всеки, който е бил на площад „Сан Марко” в летен ден знае за какви тълпи туристи става дума. Но Венеция освен туристически град е и основен център за корабоплаване и тежка промишленост.

Изненадващо, въпреки че 11% приходи от туризъмне са за подценяване, има други градове, които далеч в по-голяма степен разчитат на приходите от чуждите посетители.

На първо място в това подреждане, както е видно от таблицата, е Канкун. Мексиканския град, малко риболовно селище до 70-те години, разчита на туризма за 49,6% от своя БВП.

След това се нареждат Маракеш (30,2%) и Макао (29,3%), показва докладът на WTTC.

Освен това, 37,7% от жителите на Канкун работят в туристическата индустрия, повече от всяка друга дестинация. Макао е на второ място с 27,6%; за Венеция цифрата е 12,4% заети в туризма.

А кои са градовете с най-много туристи?

Цифрите варират в зависимост от източника. WTTC смята, че това е Хонконг, с 27 млн. международни посетители през 2017 г., следван от Банкок, Макао и Дубай.

Индексът за 2018 г. MasterCard Global Destinations Cities, който отчита само нощувки, поставя Банкок на върха (20,05 млн.), следван от Лондон и Париж. А Хонконг остава на 14-о място.

Най-големият печеливш по приходи от пътувания и туризъм обаче всъщност е Шанхай. WTTC изчислява, че през 2017 г. градът е спечелил 35 млрд. долара от развлечения на посетители.

Източник: economic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини