До края на годината България ще обяви процедура по избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“

До края на годината България ще обяви процедура по избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“. Tова съобщи в Москва енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от РИА „Новости“.

Според Петкова документацията ще бъде подготвена до края на октомври.

Българският министър е в руската столица на 16-ото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

“Енергетиката заема водещо място в двустранните българо-руски отношения. Руската федерация е важен партньор на страната ни в енергийната сфера, основен доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на шестнадесетото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Енергийният министър отбеляза и постигнатите заедно с руската страна отлични резултати в процеса по удължаване живота на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“.

“Както е известно, в резултат на ползотворния и конструктивен диалог с руските ни партньори, пети блок получи нов десетгодишен лиценз през миналата година. За шести блок това предстои”, допълни тя.

Българската страна информира за предстоящата процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ и изрази очакванията си за ползотворно сътрудничество с Росатом като конструктор и производител на оборудването за проекта, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По време на заседанието българската страна запозна партньорите си и с междинните резултати от предпроектното проучване за газоразпределителния център „Балкан“. България разглежда руския природен газ като един от източниците за захранване на хъба. Отбелязано бе продължаването на реализацията на заложените в подписаната през 2017 г. пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на българска територия.

В рамките на заседанието бяха разгледани и други въпроси от различни области на двустранното икономическо сътрудничество – взаимната търговия, туризма, селското стопанство, информационните технологии, корабостроенето, транспорта и други. В областта на туризма бе подписана Програма за съвместни действия между Министерството на туризма на Република България и Федералната агенция за туризъм на Руската федерация.

На форума беше договорено също организиране на българо-руски бизнес форум в областта на информационните технологии в София през 2019 г.

По данни на българската статистика, стокообменът между България и Русия през 2017 година отчита ръст от 44,5 % в сравнение с 2016 година, достигайки 4,3 млрд. щ. д., в това число ръстът на износа от България за Русия възлиза на 112,8 % до 810 млн. щ. д., а на вноса от Русия – 34,4 % до 3,5 млрд. долара. През първото полугодие на 2018 г. двустранният стокообмен се е увеличил с 0,9%.
 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини