Арести в Сърбия за български документи, получени с подкупи

Властите в Сърбия са арестували четирима души по подозрения, че с подкупи са уреждали издаването на фалшиви документи, с които сърби могат да получат българско гражданство, съобщава БНТ.

Съобщението е оповестено на сайта на сръбското министерство на вътрешните работи.

Според него арестуваните са служител на общината в Пирот, лекар от Димитровград и още двама сръбски граждани. Акцията по задържането им е проведена от полицията, Отдела за борба срещу корупцията и Специалния антикорупционен отдел на прокуратурата в Ниш.

Двама от мъжете през последните две години са плащали на лекаря да издава фалшиви медицински уверения без да бъдат извършвани прегледи за лица от Сърбия. След това са плащали на чиновници от общината в Пирот на същите лица да бъдат издавани уверения, че имат български произход, пише в съобщението на сръбските власти.

Според тях целта е била тази невярна информация да бъде представяна на българските власти и да се получава българско гражданство.

Междувременно у нас вчера съдът остави в ареста шефа на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Прокуратурата има двама ключови свидетели - заместник-директорът на агенцията Димитър Владимиров, който най-вероятно ще бъде и неин и.д. шеф. Той е бил принуден да се включи в корупционната схема, но отказал. Затова е бил заобикалян. Няма данни обаче защо не е сигнализирал органите, които разследват.

Другият свидетел е приятел на Петър Харалампиев - Димитър Стойчев, женен за украинска певица, известна в публичното пространство, за който прокуратурата твърди, че е дал подкуп от 5000 евро на Петър Харалампиев.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини