Откриха една от най-старите звезди във вселената

Всеки път когато открием звезда, формирала се след Големия взрив, се оказва, че тя се намира далеч отвъд видимата част от вселената. Но сега астрономи забелязаха нещо ново: звезда на около 13.5 милиарда светлинни години, в нашата галактика Млечен път.

Наречена е 2MASS J18082002–5104378 B и може да се окаже една от най-старите звезди във вселената.

Издава я металното и съдържание. В ранните години на вселената не е имало метали. Те се зародили в сърцата на първото поколение звезди, само за да бъдат освободени по-късно в пространството след смъртта им.

Този материал по-късно участвал в образуването на нови звезди, като всяко следващо поколение било все по-богато и по-богато на метали. Колкото по-млада е звездата, толкова повече метали съдържа. Слънцето е близо 100 000 поколения след Големия взрив.

2MASS J18082002–5104378 B се отличава с най-ниското съдържание на метали от всички открити до момента звезди – едва 10% от металността на Земята. Откритието може да означава, че звездния диск в нашата галактика е много по-стар от първоначално сочените 8-10 милиарда години.

При това звездата е малка – едва 10% от масата на слънцето.

“Никога не сме откривали звезда с толкова малка маса, съставена от толкова малко метали”, казва астрофизикът Андрю Кейси от Университета Монаш в Австралия.

“Откритието демонстрира, че първите звезди във вселената невинаги са били масивни, и че не е задължително да са загинали отдавна. Възможно е древните звезди, да са се образували от малко количество материал, което означава, че тези реликви от времето след Големия Взрив може да съществуват и до днес. Това променя представата ни за формирането на звезди в ранните етапи на вселената”.

Малките размери на 2MASS J18082002–5104378 B са причината тя да остане незабелязана толкова дълго, макар да се намира в Млечния път. Звездата е изключително бледа.

Тя била забелязана, само защото си има бинарен спътник. Когато астрономите проучвали другата звезда, те забелязали и бледото движение на 2MASS J18082002–5104378 B.

Спектроскопски анализи разкрили рекордно ниското съдържание на метали, а анализи на орбитата и, че принадлежи към галактиката Млечен път.

Откритието подлага на съмнение битуващата представа, за това как изглеждат много старите звезди. Не всички са огромни, отдалечени и отдавна мъртви – представа, споделяна от учените в края на 90-те.

Всъщност, според изчисленията, една малка звезда би могла да оцелее трилиони години.

“Големите звезди живеят бързо и умират млади, по-малките – да кажем с 20% по-малките от слънцето, лесно могат да доживеят до 13 милиарда години”, казва Кейси.

Млечният път съдържа и други древни звезди, като червения гигант HE 1523-0901 и мистериозната звезда Метусела, чиято възраст е пресметната на 14.5 милиарда години (което противоречи на възрастта на вселената, но идеята не е напълно безумна).

От гледна точка на размери и съдържание на метали, 2MASS J18082002–5104378 B ги превъзхожда. Съставът и е много по-близо до материала, изпълвал вселената точно след Големия взрив.

И тъй като тя е малка, бледа и трудно забележима, е възможно някъде там да има множество дори още по-малки, бледи и бедни на метали звезди. Търсенето трябва да продължи.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини