Kia слага слънчеви панели на автомобилите си

Новата технология ще дебютира при хибридните модели на корейците

Компанията KIA Motors обяви плановете си да представи технология за зареждане тип „соларен покрив“ за избрани модели на южно-корейския автопроизводител. Генериращите електричество соларни панели ще бъдат интегрирани в покрива или в предния капак на автомобила и ще подпомагат двигателя с вътрешно горене, хибридната система или батериите на електромобилите с допълнителна електрическа енергия, като намаляват разхода на гориво и увеличават пробега. 

Технологията за зареждане с помощта на слънчева енергия е разработена, за да подпомага основния задвижващ агрегат на превозното средство, удължавайки пробега с едно зареждане и редуцирайки емисиите на CO2. Системата ще има възможността да зарежда батериите на екологични електрически и хибридни автомобили, както и да подпомага автомобилите на двигател с вътрешно горене, като по този начин ще спомогне за подобряване на горивната ефективност.

Към момента са разработени три вида системи за зареждане от соларни покриви: първият вид е за хибриди, а технологията от второ поколение включва полупрозрачни покриви за автомобили, задвижвани от ДВГ. Третото поколение на технологията ще интегрира олекотен соларен покрив за електромобили, захранвани от батерии.

Системата от първо поколение, която ще бъде използвана за хибридни модели, е направена със структура от силициеви слънчеви панели, които са интегрирани в стандартния покрив на автомобила. Тази система може да зарежда батерията на 30 до 60% от капацитета й през деня в зависимост от метереологичните условия.

Втората генерация на системата с полупрозрачен соларен покрив ще бъде използвана за автомобилите на ДВГ – за първи път в света. Полупрозрачните панели могат да бъдат интегрирани в панорамен покрив, който позволява светлината да влиза в купето, като същевременно се зарежда акумулаторът на автомобила. Прилагането на системите за зареждане със слънчева енергия към автомобилите на ДВГ ще им помогне да отговорят на все по-строгите глобални норми, ограничаващи емисиите на CO2.

Системата от трето поколение в момента се намира в период на тестване. Тя е проектирана за имплементиране в покрива и предния капак на електрическите автомобили с акумулаторна батерия, за да бъде генерирано максимално голямо количество енергия за отдаване.

„В бъдещите ни автомобили ще бъдат интегрирани различни видове технологии за генериране на електроенергия. Соларният покрив е първата от тези технологии и с него автомобилите вече няма пасивно да консумират енергия, а ще започнат да я произвеждат активно”, заяви отговорният за технологията Йонг-Джил Парк, изпълнителен вицепрезидент на отдел „Инженеринг и дизайн” на Hyundai Motor Group.

Той допълва, че това е „вълнуващa еволюция за концерна при разработване на технология за собствениците на автомобили, която ще им помогне да се превърнат от енергийни консуматори в производители на енергия".

Източник: automedia.investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини