Най-тежките санкции на САЩ срещу Иран влязоха в сила

Наложените от американското правителство санкции срещу Иран в енергийния и банков сектор влязоха в сила, съобщават световни агенции.

Но осем държави временно няма да бъдат засегнати от рестриктивните мерки, за да им се позволи да намалят вноса на петрол от Ислямската република.

"Ройтерс" информира, позовавайки се на представител на южнокорейското правителство, че Вашингтон е позволил на Сеул да продължи изпълнението на споразуменията с Иран. Източникът също добави, че Южна Корея ще продължи да внася ирански петрол.

През май тази година президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон напуска ядрената сделка с Ислямската република. Тръмп съобщи, че САЩ връщат санкциите срещу Иран, които бяха отменени след подписването на JCPOA. Някои от рестрикциите влязоха в сила на 6 август, а основните - днес.

ЕС, Русия и Китай са против санкциите и обявиха, че ще продължат да изпълняват споразумението.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Щатите временно ще позволят на осем държави да продължат вноса на петрол от Иран след 5 ноември. Той добави, че шест държави са се съгласили значително да намалят вноса на ирански петрол, а другите планират да го спрат изцяло.

Специалният представител на САЩ за Иран Браян Хук разкри, че отстъпката за осемте държави ще е за период от 6 месеца. Хук предупреди, че Вашингтон не планира да удължава периода след изтичането му.

Сред държавите са Индия, Южна Корея, Япония и Турция.

САЩ искат да изолират енергийния сектор на Техеран. Вашингтон забранява закупуването на петролни продукти от Иран, както и извършване на финансови операции между чуждестранни институции и Централната банка на Иран. Пакетът от рестриктивни мерки включва и санкции срещу корабния сектор на Ислямската република.

Американците заплашват със санкции тези държави, които продължат сътрудничеството си с Иран.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини