Могат ли шоколадът, чаят и кафето да ни направят по-здрави?

Стареенето и ниската продължителност на живота се причиняват, поне отчасти, от оксидативен стрес.

Екип от изследователи от Фридрих-Александър-Университет Ерланген-Нюрнберг (FAU) заедно с изследователи от САЩ откриха, че цинкът може да активира органична молекула, като помага да се предпазим от оксидативен стрес, съобщава ScienceDaily.

Изследването е публикувано в Nature Chemistry.

Цинкът е елемент, от който се нуждаем, за да останем здрави. Учените твърдят, че цинк е открит в продукти като шоколад, вино, чай и кафе и помага на хората да бъдат по-здрави.

 

Цинкът на свой ред активира хидрохиноновите групи, осигурявайки естествена защита срещу супероксид, страничен продукт от взаимодействието на човешките клетки, който уврежда собствените биомолекули на организма, като протеини или липиди, както и човешкия геном. Смята се, че супероксидът играе роля в процеса на стареене и редица заболявания, включително рак и невродегенеративни заболявания. Хидрохиноновата група се намира в полифенолите, с други думи растителните вещества, отговорни за миризмата и вкуса. 

Нов метален комплекс срещу супероксида

Само хидрохинонът може да разруши супероксида. Ако обаче цинкът и хидрохинонът се комбинират, се създава комплекс, който имитира ензима супероксид дисмутаза (superoxide dismutase - SOD). Тези ензими защитават организма от процесите на разграждане, причинени от окисляване и имат антиоксидантен ефект. По този начин супероксидът може да се метаболизира и да се предотврати увреждането на организма, т.е. да предотврати оксидативния стрес.

Шоколад, кафе и т.н. с добавен цинк

Редукционно активните преходни метали като манган, желязо, мед или никел могат да имат антиоксидантен ефект, но всички положителни ефекти бързо изчезват, ако се превиши прекалено много дозата, те дори могат да доведат до увеличаване на оксидативния стрес.

Цинкът е много по-малко токсичен от преходните метали, споменати по-горе, което дава възможност за създаване на нови лекарства или добавки с значително по-малко странични ефекти. Също така би било уместно да добавя цинк към храната, която съдържа хидрохинон, което естествено да подобрява здравето.

Учените предлагат да се добавя цинк към продукти като вино, кафе, чай или шоколад в бъдеще.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини