Симеон Узунов от Смолян победи болестта и постигна поредна мечта – да стане висшист

    Мони има зад гърба си 13 операции, една стихосбирка, раздяла с инвалидна количка и вече диплома за висше образование

    Колко силен може да бъде човек, макар и съдбата да не е била щедра към него, показа младеж от Смолян, който въпреки сериозно заболяване се дипломира и вече официално е магистър по „Бизнес администрация“.

    Само преди няколко дни 27-годишният Симеон Узунов получи дипломата си лично от ректор на Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив проф. Георги Манолов. Мони, както е популярен сред съгражданите си в Смолян, е един от студентите, който завършва по социалната програма на ВУЗ-а и то с отличен успех. Симеон е благодарен на ръководството за възможността да се обучава във висшето училище, както и за тяхната подкрепа по време на следването му.

    „Много се радвам, че се дипломирам. Голяма част от учителите ми в средното училище, а и мои познати, не вярваха, че ще стана висшист. Сега вече държа в ръцете си дипломата за магистър и се гордея с постигнатото, защото сбъднах една моя мечта“, казва Симеон. Сърцатият родопски младеж получи лично поздравления и от ректора на Висшето училище и не скри възхитата си от духа и желанието му не само да бъде студент, а да има и отличен успех.

    Симеон вече има зад гърба си не само диплома, но и издадена преди години стихосбирка с авторски стихове „Сънувана прегръдка“. През 2007 г., 16-годишният тогава младеж, публикува книжката с поетични изповеди за нелекия си живот. Тогава за създаването на книгата и за творческото развитие на младия човек помага ръководителката на Клуб „Приятели на книгата“ в Народно читалище „Орфееви гори 1870“ в Смолян Захаринка Куцева, която става и редактор на книжката с поезия на Мони. В стиховете си той открехва завесата на една чувствителна и мъдра душа, но и на силен дух.

    Когато той е на 1 годинка лекарите му поставят диагнозата детска церебрална парализа, а в годините след това претърпява 13 операции, за да проходи. С подкрепата на семейството си преминава през множество рехабилитации, лечебни и възстановителни процедури и най-накрая захвърля инвалидната количка. Не се притеснява да говори за болестта и изпитанията, пред които тя го изправя години наред, но е категоричен, че не е различен и го доказва всеки един ден от живота си.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини