Гюрчай Джем:Българи и турци сме длъжни да живеем братски!

-Г-н Гюрчай Джем, ще Ви помоля с няколко думи да се представите за начало пред читателите на Кърджали бг вести.

Казвам се Гюрчай Джем. Лекар съм. Започнах да следвам медицина в град Стара Загора през 1985 г. След събитията от 19 май 1989 г.в Джебел аз и семейството ми бяхме принудително изселени. Установихме се в Бурса, където продължих образованието си. Завърших и започнах работа като акушер-гинеколог в болница в Бурса. През 2003 г. основахме дружество на джебелчаните в Бурса. Аз съм негов основател и от 15 години и работим с джебелчаните, които са се изселили не само след 1989 г. но и по спогодби през шейсетте и седемдесетте години на миналия век. Имаме над 2000 членове в дружеството. Днес аз съм председател на дружеството.Нашата цел е взаимопомощ с неправителствените организации навсякъде по света. Имаме тесни, близки отношения със нашите съграждани в Джебел и помагаме с каквото можем на джебелчани в България.
Вие сте традиционни гости на 19 май в Джебел, когато се отбелязват майските събития поставили началото на съпротивата срещу Тодор Живков. Как очаквате да протичат честванията в бъдеще?
Този ден е важен не само за нас, хората които бяхме репресирани по времето на тоталитарния режим. Тази дата се оказа важна и за цяла Източна Европа, защото събитията от Джебел, които тръгнаха на 19 май 1989 г. верижно стигнаха до Берлинската стена, която падна в последствие. Този мирен протест в Джебел, който прерасна в демонстрации в цяла България се разви и в съседните страни, като Румъния, Унгария, Полша, Чехословакия. Стигна до Източна Германия. В новата история на България, 19 май 1989 г. ще бъде записан като дата , на която започнаха демократичните промени.
19 май е рожденната дата на бащата на турците Мустафа Кемал Ататюрк. Той винаги е бил за единство на турците. Единни ли са джебелчани днес, когато две партии си оспорват техните гласове?
Джебелчани , както хората в цяла България не са единни разбира се. В Джебел половината са с ДПС, другата половина подкрепят новата партия ДОСТ. Аз не одобрявам това разцепление. За нас е важно нашата културна, етническа идентичност да бъде съхранена. Ние сме граждани на Р България , но и на Р Турция. За нас е еднакво важно развитието и на двете страни. Икономическия растеж е еднакво важен и за Турция и за България. За това се борим,за това се стремим. Нашата цел е всеки да е равнопоставен гражданин.Вие ще кажете не са ли равнопоставени хората в България.Ние бяхме третирани в миналото и знаем,че не е точно така.
В момента България и Турция са в едни много добри икономически и политически отношения. Как се отнася вашето дружество към контактите между премиера Борисов и президента Ердоган?
Това е много важно.От основно значение са добросъседските отношения. И България и Турция имат стратегическо местоположение. Няма как да променим географията. Ние сме длъжни да живеем братски и да се разбираме. Това не зависи само от географията. Така трябва да е по принцип. Ние имахме много приятели от различни етноси и знаем,че на първо място са важни човешките взаимоотношения, важно е да се работи за доброто на хората, на народа. Подкрепяме развитието на добрите връзки между двете държави. Ще работим за още по добро двустранно сътрудничество.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини