Взимали ли са депутати хонорари от застрахователи, пита Институтът за пътна безопасност

Взимали ли са през тази година депутати големи хонорари от застрахователни компании? Този въпрос към Менда Стоянова - председател на комисията по бюджет и финанси, отправи Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

В студиото на NOVA той показа документи, според които застрахователни компании са давали по 70 хил. лв. хонорари на адвокати, за да ги защитават в съда при граждански искове. Твърденията му дойдоха на фона на коментар от страна на застрахователите, че от много време работят на загуба.

"Тези хонорари трябва да бъдат лимитирани, но това го няма в предложението на госпожа Менда Стоянова", заяви Милчев. Той заяви, че очаква от шефката на бюджетната комисия да каже дали ще оттегли предложението си, с което се определя лимит за изплащането на премиите за пострадали при катастрофи. "Защото не може да се провежда дебат, когато секирата е вдигната над главата ни. Ако се окаже, че стотици хиляди левове са изплащани като хонорари на български депутати от застрахователни компании, г-жа Стоянова ще напусне ли парламента?", попита Милчев.

В същото време застрахователите твърдят, че са изплатили 280 млн. лв. за Гражданска отговорност. "Страданието на хората е огромен бизнес и адвокатски кантори се надяват това да скочи", коментира в отговор представител на застрахователите.

Той коментира твърденията за изплащане на хонорари от 70 хил. лв. като единичен случай.

Застрахователите смятат, че е достатъчно Гражданската отговорност да стане 500 лв., за да бъде недостъпна за голяма част от българските граждани. В същото време застрахователите правят предложение да бъде направена проверка кои адвокати са членове на Управителните съвети на някои неправителствени организации.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини