Цената на петрола рухна. Какво се случи?

Цената на петрола вчера падна със 7% на фона на рязката промяна в настроенията на пазара. Само преди месец повечето експерти прогнозираха петролът да стигне 100 долара за барел, но днес суровината се търгува между 55 и 65 долара за барел, показват данните от търговията.

Новата тенденция се прояви в понеделник и продължава да се засилва. Вчера, 13 ноември, януарските фючърси на сорт Brent поевтиняха с 4.65 долара на барел и търговията бе затворена на ниво 65.47 долара за барел.

Така Brent регистрира рекордно почти 25%-но поевтиняване в сравнение с максималните си стойности от началото на октомври- 86.29 долара за барел. Рекорд постави и WTI. Петролът от този сорт поевтиня 12 ден подред, което не се е случвало от 1983 година.

Кои са причините за спада в цената на петрола?

Експерти сочат като първа от тях решението на САЩ след налагане на санкциите срещу Иран да освободят временно няколко държави от тях. Оказа се, че това са и най-големите купувачи на ирански петрол, което остави в играта Техеран и не повлия чувствително на пазара. Доколкото сега е известно, че това изключване ще трае половин година, търговците се успокоиха и това веднага се отрази на цената.

ОПЕК излезе със съобщение, че световното търсене на петрол няма да е такова ,каквото се прогнозираше месец назад. Това се свързва и със забавянето на икономическия ръст в повечето от водещите страни, които купуват големи количества на световните пазари.

Хедж-фондовете, инвестиращи в петрол съкратиха позициите си, залагащи на ръст на петролните цени до минимум от август 2017 година.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини