Димитровград със законен протест в неделя от 17 часа

    Днес един от инициаторите за организиране на протест в Димитровград е входирал уведомление до кмета на общината Иво Димов. В уведомлението е обявен начален час на протеста от 17:00ч. на 18-ти ноември, неделя, а крайният час е 18:00ч.

    Мястото за начало на протеста е площад „България“, пред сградата на общината, а маршрута е до края на бул. „България“ –   по протежението на цялата централна пешеходна алея на Димитровград.

    Протестът е не само срещу цените на горивата, на гражданската отговорност или ниските доходи, той е за цялостна промяна на политическия модел в България, обяви пред Dimitrovgrad. BGvesti.net инициаторът Диана Желева. Мотото на протеста, организаращ се в социалните медии, е „Не стойте безучастни, за да не бъдете съучастни!”

    Според закона за СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ:

    Чл. 4. Гражданите не могат да бъдат преследвани и наказвани за организиране и участие в събрания, митинги и манифестации и за изразените от тях мнения, възгледи и становища, освен ако това съставлява престъпление или друго правонарушение.

    По закон в митинга/протеста не могат да участвуват граждани, които:

    1во – носят оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използуват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети;
    2ро –   са в очевидно пияно състояние;
    3 – са маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване.
    Всеки организатор или участник отговаря за вредите, които по негова вина са причинени при провеждането на събранието, митинга или манифестацията.

    По закон за да бъде легитимен протестът, трябва да бъде уведомен кмета на съответното населено място най-малко 48 часа преди провеждането на събитието, да бъде обявен маршрутът и часът за начало и край на митинга. Кметът на общината може да забрани провеждането на събранието или митинга с писмена аргументация, когато има несъмнени данни, че:

    1-во – са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната;
    2-ро – застрашават обществения ред в съответното населено място;
    3-то –   застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка;
    4-то –   нарушават правата и свободите на другите граждани.
     
    Забраната се налага с мотивиран писмен акт в срок от 24 часа от уведомяването. Организаторът на събранието, митинга или манифестацията може да обжалва забраната пред съответния административен съд в 3-дневен срок от получаването й, но жалбата не спира изпълнението на заповедта. Съдът се произнася по нея в срок от 24 часа. Решението на съда се обявява веднага и е окончателно.
     
    Същевременно се организира и друг протест, който ще тръгне от Хасково в неделя, където протестиращите ще се съберат в 8 часа на паркинга пред комплекс „21 век“, ще направят малко шествие с колите в Хасково. След това ще тръгнат към село Крепост и Димитровград, където очакват да се присъединят и протестиращи от други градове в страната. Целта е да стигнат до Свиленград и да направят мирно шествие там. „Идеята е да бъдем заедно и да изразим своята позиция, че ситуацията не може да продължава по този начин, като го направим по един интелигентен начин. Да покажем на правителството, че срещу тях стоят цивилизовани хора“, каза Пламен Пейчев пред медиите в Хасково.
    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Какво ви е мнението за неделния протест?

    Подкрепяте ли протестите в страната?

    Участвахте ли в протеста?

    Бихте ли протестирали и за какво?

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ив
      Иво
      7 -2
      16:57, 15 ное 2018

      Браво, най-накрая някой прави както трябва организацията в Димитровград. Само да кажа на организаторката да очаква утре посещение или привикване от полицията, но да не се стряска, това е нормална практика!

    • 2
      Ди
      Диана
      5 -2
      18:47, 15 ное 2018
      Да ,привикват ме в полицията,нормално е
    • 3
      Ми
      Мина
      5 -1
      20:22, 15 ное 2018
      И с какъв политически модел ще сменяме сегашния , за да си приготвя плакат?Пряка демокрация, каквото и да значи това , президентска република или нещо трето. Дайте инфо.
    • 4
      Ми
      Мина
      2 -2
      16:50, 16 ное 2018
      Нямате представа,нали?
    Последни новини