Жълт код за сняг и дъжд в цяла България

Жълт код за сняг и дъжд е обявен за цялата страна. Въпреки падналия сняг по по-високите места, пътищата в страната са проходими при зимни условия. 

На проходите "Шипка" и "Петрохан" остава забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета.

На прохода "Петрохан" снежната покривка е около 15 см. Пътят е заснежен и опесъчен. Две машини са чистили прохода тази нощ. Шофьорите трябва да са подготвени за  зимни условия при преминаване през прохода. От пътната агенция напомнят на шофьорите да са подготвени за зимни условия, да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват правилата за движение. За подържането на Републиканската пътна мрежа в готовност са 3000 снегорина.

Нормалната е пътната обстановка при зимни условия в страната. Това каза в ефира на „Здравей, България” инж. Михаил Рашков от Агенция „Пътна инфраструктутра”. Снежната покривна е най-много на прохода „Предела”, в област Плевен.

Движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона е ограничено на троянския проход „Беклемето”. От понеделник следобед на прохода „Витиня” ще се пусне движението на тежкоторавни автомобили. От Ботевград към София също ще им бъде разрешено преминаването, като след 35 км ще слизат на стария път. 

Всички  снегопочистващи машини са били на терен тази нощ. Обработени  със смеси против заледяване са пътните платна на улиците, по които се движи общественият транспорт, общинските пътища, както и главните улици в кварталите на София.  Във високите места на столицата, където има по-големи количества сняг е извършено  избутване на снежни маси от пътните платна. Планинските пътища Алеко-Драгалевци и Бояна-Златни мостове са опесъчени.  

Призоваваме водачите на пътни превозни средства да излизат на пътя само с добре оборудвани за зимата автомобили и да шофират със съобразена със зимната обстановка скорост. Напомняме на управителите на търговски обекти и етажна собственост да предприемат действия по почистване на прилежащите към сградите тротоарни площи. 

Средиземноморският циклон, заедно с валежите от дъжд и сняг ще се изтегли от страната бързо. Интензивни валежи се очертават до обяд в цяла България. На запад вали сняг, на изток – дъжд.

Обявен е жълт код за опасно време. Количествата от дъжд ще достигнат до 30 литра на квадратен метър, а дебелината на снежната покривка до 10 сантиметра в равнинните райони. По планините снегът ще натрупа до 20 сантиметра.

Валежите ще спрат до ранния следобяд. Вятърът обаче остава силен. На североизток поривите ще достигат 50 километра в час. Температурите тази сутрин и вечерта – между -1 и 4 градуса. На изток около Черноморието – до 10-12 градуса. В централните части на северна България има условия за образуване на поледици. През деня термометрите ще гонят едва 5-6 градуса. Изключения ще има по Черноморието, югозападна България и централна южна България, където ще е малко по-топло.

В планините ще е ветровито, студено и с валежи. Под 1700 метра ще вали дъжд или дъжд, примесен със сняг. По високите върхове дневните температури ще са отрицателни. В по-ниското – положителни, но близки до нулата. Вятърът – бурен с пориви над 6-70 километра в час.

Средиземноморският циклон, който преминава в момента над Балканите, няма да е единствен. Още довечера следва втори, с който идва още една порция валежи – повече ще вали дъжд, по-малко сняг.

Ще вали във вторник, сряда и в четвъртък. Валежните количества за денонощие в източна България ще надминат 30-40 литра на квадратен метър. Снежната покривка постепенно ще се стопи. Сняг ще остане само в планините и по по-високите части в Предбалкана. Очакваме валежите да намалеят и спрат в петък и в началото на уикенда.

Седмицата започва с дневни температури около 6-7 градуса. След сряда обаче те ще паднат до 2-3 градуса.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини