Трайчо Трайков: Теоретично и на инат правителството може да си стои

Теоретично и на инат правителството може да си стои, "има и кой да го подкрепя в парламента, не би било проблем правителството да остане. Още повече, като виждаме, че малката коалиция остана идеологически чиста сякаш. Въпреки че явно и Каракачанов е кривнал някъде от правата прокремълска линия, щом и на него му искат оставката Сидеров и Марешки", коментира пред bТВ бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Цените на горивата падат заради международните котировки на петрола, преди 2-3 месеца цените са били 85-86 долара за барел и оттогава падат, като в последните дни са 65-67 долара. При горивата част от цената на всеки литър бензин или дизел зависи от международните пазари, а друга част от данъците и акцизите на съответната държава, обясни Трайков.

Според него, държавата може да насърчи конкуренцията в сектора, но не го прави, а може да стане чрез КЗК, която може да наказва случаи на непазарно поведение по отношение на акцизни данъчни складове. Държавата може да стане играч на пазара чрез създаването на свои акцизни складове.

Той добави, че в последните 10 години акцизите и данъците са най-малка част в цената на горивата в България съответно 48% за бензина и 45% за дизела. "Във всички европейски страни, без изключение, тези проценти са по-високи. Така че държавата няма накъде да намалява акцизите, няма и право, защото те са минимално изискваните от ЕС. Този най-нисък акциз дава по-голям марж на производителите и търговците да реализират свръхпечалба и това според мен е проблемът", коментира Трайков.

"Аз твърдя, че комисията разполага с категорични доказателства за произхода на всяка стотинка от моето имущество, но обратна връзка от тях нямам и не съм имал", обясни Трайков по повод поисканото в петък от антикорупционната комисия отнемане на негово имущество за общо 2.4 млн. лв. 

"Поводът да започне КПКОНПИ да прави тази проверка е изфабрикуваното дело за продажбата на миноритарните дялове от ЕВН, което е смехотворно. Там обвинението срещу мен е, че като министър, въпреки че не осъществявам аз продажбата, не съм я спрял, въпреки че тя е в изпълнение на Министерския съвет като мерки за подкрепа на фиска", допълни той.

Трайчо Трайков обясни, че от антикорупционната комисия половин месец са отказвали да му дадат копия на различните документи и доклади, по неговия случай. 

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини