Девет огнища на птичи грип в Хасково и Димитровград

Изображение 1 от 2

    Девет са вече зоните в Хасковски регион, в които има наложени ограничения заради наличието на птичи грип. Заразната болест е регистрирана в Хасково, Гарваново,  Малево, Елена, Конуш и Манастир и В Димитровградско в Черногорово. Освен малки стопанства, са засегнати големи ферми.

    В цялата страна по данни на Българската агенция по храните общо в страната са потвърдени 26 огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците в 5 области. Освен в Хасково заразата е плъзнала и в Добрич, Пловдив Стара Загора и Ямбол. Общият брой на птиците във всички засегнати птицевъдни стопанства е над 1 милион. 14 са огнищата в животновъдни обекти за отглеждане на патици мюлари, 6 при кокошки, в това число и една ферма с бройлери. Пет са огнищата регистрирани домашни стопанства, 1-о е в дивечовъдно стопанство.

    Досегашните резултати показват, че циркулацията на вируса продължава да съществува в птицефермите. Основни причини за появата и разпостранението на Инфлуенца по птиците са пробиви в биосигуността на фермите, отглеждане на птици на открито и биосигурност по време на транспорт на птици.

    Заради това засиленият надзор и контрол на птицевъдните обекти продължава.

    Предприетите мерки целят ранно откриване на инфектирани с вируса птици, предотвратяване разпространението на заболяването и предпазване на птицевъдния сектор в останалата част от страната.

    Стратегията за контрол на ситуацията включва мерки като: биосигурност в стопанствата; по-висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вирус, движение на птици в и от предпазните и надзорни зони не се допуска, само при изключенията, разписани в законодателството.

    Междувременно Европейската Комисия повдигна въпроса за разширяване на настоящите зони на ограничения и създаване на допълнителна рестриктивна зона в страната, която да включва територията на областите Пловдив, Хасково и част от област Стара Загора. Искането е свързано с увеличаването броя на огнищата от началото на октомври 2018 г., появата на огнищата в едни и същи птицевъдни обекти.

    БАБХ предложи на ЕК възможността за създаването на допълнителна зона да се разгледа след окончателен анализ на резултатите от засиления надзор, който се прилага в момента и изпълнение на ангажиментите, поети от страна на птицевъдния сектор за укрепване на фермите.

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Az
      Az
      10 -2
      16:04, 20 ное 2018
      ежегодната порция куш гриби
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      19 -2
      17:19, 20 ное 2018
      Как по време на социализма нямаше такива епидемии ????
      и патките не умираха ???
      Или трябва да предположим че и Хората и Кокошките по социалистическо бяха толкова прости че не не знаеха що е болест ??? ...
      А Сега изведнъж , всичките
      страхотии се стовариха върху обезлюдената ни околия - уран , грипове , шапове .... евромаймуни , дпс прасета и прости мутрета ...
    Последни новини