Георг Георгиев: Геополитическото място на България я прави желан партньор

В Деня на толерантността, Кърджали почете своите евреи. През 2018-та се навършват 105 години от масовото заселване на еврейски фамилии в нашия град. Заедно с българските бежанци от Кавала, Ксанти и Комотини пристигат и 50 семейства евреи. Отбелязани бяха и 75 години от спасяването на българските евреи от Холокост. Проявата бе организирана от Областна администрация като част от Комуникационната стратегия на Република България. Гост на тържеството бе заместник министърът на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев.
 Георг Георгиев: Антисемитизмът е един проблем, който не бива да се разглежда само в тесния му смисъл, свързан с посегателствата срещу еврейската общност. Антисемитизмът би могъл в по-широкия си прочит като проява на нетолерантност, нетърпимост към различните, да бъде и национално опасен за сигурността на държават.
- Въпросът с нелегалната миграция, със справянето с бежанската криза вълнува цяла Европа, макар че има определени държави, които не са дотам съпричастни към проблемите на пограничните страни. Справянето с този проблем е важно не само за България, Гърция, Малта и Италия, а цяла Европа. Това, което нашата страна трябваше да направи, го направи по един категоричен, ясен и явен начин. Българската граница е най-добре охраняваната граница в Европа. 
- Без да искам да пророкувам, смятам, че Европейската народна партия ще има мнозинство в следващия европейски парламент, защото това е политическата формация, показала, че може да провежда правилната за целия евросъюз политика. Разбира се, реализмът изисква да отбележим, че в европейския парламент могат да намерят място и представители с крайна риторика. Въпросът е те да бъдат до такава степен маргинализирани в действията си, че онова, което те прокламират, много често и като антиевропейско или евроскептично, в минимална степен да се отрази на европейската политика.
-  Хубавото, което се случи по време на срещата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с държавния секретар Помпео, бе именно, че се потвърди стратегическия характер на нашите взаимоотношения. Да се осъществи среща между българския премиер Борисов и американския президент Тръмп е резултат от систематичната работа да поддържаме на максимално политическо ниво контактите между двете държави. България е партньор в НАТО, България е партньор, с който изключително успешно си сътрудничат американските институции по теми, свързани с борбата с тероризма, поддържане на глобалната сигурност и отбрана. Така че ние имаме много въпроси, които двете държави можем да дискутираме в такъв формат. Геостратегическото и геополитическото място на България я прави много желан и търсен съюзник и партньор по теми като енергетиката, енергийната диверсификация. Знаете, че 80 процента от енергийната инфраструктура на Балканите, се намира на територията на нашата страна. Това също е въпрос, който съм сигурен, че ще намери място в разговорите между двамата лидери.
http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини