Денят на християнското семейство в България се отбелязва от 1929 г.

Изображение 1 от 5

    Жените от Тракийското дружество в Хасково се събраха на днешния празник на християнското семейство да попеят и на раздумка за устоите на брака, за християнските ценности. На гости им беше и главният уредник от Регионалния исторически музей Красимира Узунова, която припомни притчата за обещаната на Бог Мария. 21-ви ноември се отбелязва от църквата, като Въведение богородично.

    Майката на Мария била дълги години бездетна и дала обет, ако се сдобие с дъщеря, да е обрече на Бог. Затова, когато жената заченала, а момиченцето й поотраснало тя изпълнила обещанието си. 3-годишната Мария бела въведена в храма и останала в манастир. По-късно била задомена за далечния си роднина Йосиф, който обещал да пази целомъдрието й. Затова на Въведение Богородично се отбелязва и светостта на семейството. Празникът датира от 1 в. от Новата ера. В България за първи път Светият синод въвежда деня, като един от 12-те официални църковни празници през 1929 година. С този празник започват и Коледните пости.

    „Да сте щастливи, доволни, спокойни. Когато се срещаме да се обичаме, като в християнското семейство“, пожела на тракийци Краси Узунова.

    Денят в читалище “Тракия 2008” продължи с празничен рецитал.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Мила Георгиева
      2 0
      13:10, 22 ное 2018
      Ами след читалище "Заря" читалище "Тракия" и Тракийското дружество май са единствените работещи културни средища. Всички останали нито се чуват, нито се виждат. Освен на 8-ми март и Коледа. Браво, тракийци!
    Последни новини