Лектори представиха предимствата на висшето образование в местни гимназии

Изображение 1 от 4

    Лекции в ПГМЕ „Стойчо и Кица Марчеви“ и ПГССАТ „Н.Й. Вапцаров“ в Хасково и ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград изнесоха преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

    Инициативата е част от планираните в подписания по-рано през годината Меморандум за сътрудничество и партньорство между седем големи предприемачи в областта и три учебни заведения, съобщи Стефан Димитров, председател на КРИБ – Хасково, който бе и инициатор на споразумението. То цели подобряване на професионалното ориентиране и популяризиране на професиите сред младите хора, както и повишаване на качеството и конкурентоспособността на професионалното обучение в областта на техническите специалности. Самите лекции бяха презентирани от проф. Албена Стоянова и доц. Венелина Попова от Технологичния факултет на УХТ.

    По интересен начин те запознаха учениците с базата, с която разполага университета, със специалностите, които могат да се изучават и тяхното приложение в индустрията. Чрез представянето си преподавателите насочиха децата към възможностите за надграждане на придобитите специалности в по-висока образователна степен, а също така и към възможностите за бъдеща реализация.

    "Вашите родители ще бъдат горди с Вас, ако успеете в живота. Всяка година виждаме сълзите от радост в очите им, когато техните деца хвърлят във въздуха студентските шапки и вземат в ръце дипломите си", каза още проф. Стоянова.

    Тя изрази надежда, че с много от присъстващите ще се видят отново след няколко години, когато постъпят в УХТ, за да продължат образованието си. Тя изтъкна пред учениците, че са от малкото привилегировани, които имат възможността да се запознат със студентския живот предварително, благодарения на усилията на местните фирми, инициирали меморандума, а именно „Неохим“ АД, „Донидо“ АД, „Каменица“ АД, „Химмаш“ АД, „ПИМ“ АД, „Скаймонт“ ООД и „Стимекс“ ООД.

    Диана Димитрова, която е и ръководител „Човешки ресурси“ в „Неохим“ АД обясни на възпитанициte на гимназиите, че със завършването на висше образование безпроблемно могат да се реализират на пазара на труда в област Хасково. 

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини