Представят 8-мия том на сборник „Тракия“

    8-мият том на сборник „Тракия“ представят община Хасково, Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково и Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково. Изданието на Тракийския научен институт – филиал Хасково ще бъде показано утре от 17 часа в зала „Хасково“.

    Отговорен редактор на сборника е Димитър Шалапатов. В изданието с материали участват проф. Пламен Павлов, акад. Стоян Райчевски, д-р Елена Алекова, проф. Камен Гаренов, проф. Светослав Елдъров, д-р Красимира Узунова. При представяне на сборника ще присъства деканът на „Исторически факултет“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. За доброто настроение на публиката ще се погрижи женската певческа група „Ручей“ към хасковското Тракийско дружество.

    Сборник „Тракия“ се от няколко раздела - статии и студии, пътеписи, сред които предсмъртният материал на д-р Мария Бакърджиева. Една от авторките на публикации е Росица Станева, която представя разказ по спомените на баба Мара Шопова от Булгар кьой, която разказва за реопкупацията на Тракия от турски войски през юли 1913 г, когато бива избито цялото мъжко население на селото, намиращо се в Източна Тракия. През същата тази година са избити над 1100 души от селото. Според карнегиевата анкета през 1913 г. в Одринска Тракия избитите българи са над 60 000 души.

    Сред публикуваните пътеписи е материал на Димитър Шалапатов, който е потомък на тракийски българи, родом от маджаровското село Малки Воден. Той пресъздава пътя на кървавите събития от 1913 година в селата Манастир, Сачанли и Доганхисар. Пътят е над 90 км и маршрутът е изминат от потомци на бежанци, като походите бяха организирани именно от Шалапатов.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини