Без Борисов и "Атака" парламентът смени Симеонов с началника на кабинета му

арламентът освободи Валери Симеонов като вицепремиер по икономическата и демографска политика в третото правителство на Бойко Борисов и избра за негов наследник на поста досегашния началник на кабинета му Марияна Николова. "За" гласуваха 116 народни представители, а "против" - 62.

Общо 89 депутати от ГЕРБ подкрепиха предложението, от "Обединени патриоти" те бяха 19, а от "Воля" - 6. Двама независими народни представители също гласуваха "за". Против бяха 45 народни представители от "БСП за България" и 17 от ДПС. Според социалистите депутатите от "Атака" не са били в залата. Гласуването беше едно, а не разделно, както поиска ДПС.

Рокадата в кабинета "Борисов 3" бе одобрена в отсъствието на премиера Бойко Борисов и след процедурни хватки, заседание на председателския съвет на парламента и спорове между ГЕРБ и БСП за начина на водене на пленарното заседание. Вицепремиерът Валери Симеонов е дошъл сутринта в парламента и по непотвърдена информация е бил в кабинета на зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов от ГЕРБ.

Дебатът първо бе прекратен преди 10.00 часа заради липса на желаещи да се изкажат, но по желание на БСП бе подновен. Споровете продължиха 4 часа и минаха през теми като олигарсите в България и предсрочни парламентарни избори, но нямаше обсъждане на кандидатурата за нов вицепремиер. От ДПС казаха само, че искат да гласуват "за" оставката на Симеонов и "против" избора на "новата прелест". И обещаха повече от това, което депутатите от движението са правили досега.

Валери Симеонов подаде оставка в петък, след като майките на деца с увреждания протестираха близо месец с такова искане заради думите му, че са "кресливи жени", а децата им - "уж болни". Във вторник лидерите на "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров се срещнаха първо с премиера Бойко Борисов в кабинета му в Министерския съвет, а после разговаряха няколко часа в кабинета на вицепремиера в оставка. След това обаче не бе направено изявление за медиите и не бе обявено има ли консенсус кой ще е наследникът на Симеонов. От проектопрограмата на парламента се разбра, че предложението това да е Марияна Николова е внесено от Бойко Борисов във вторник.

Къде е премиерът

В дебатите БСП няколко пъти призоваха премиерът Бойко Борисов да бъде извикан в пленарната зала. Имаше и заседание на председателския съвет на парламента, по време на което бе разискван този въпрос. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни пред журналисти, че в момента Борисов има заседание на Министерския съвет.

В парламента сутринта бяха вицепремиерите Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Екатерина Захариева, както и министри от кабинета, но после си тръгнаха. В залата остана само Каракачанов, който по-рано от името на премиера представи кандидата за вицепремиер Марияна Николова. Тя седеше сама на последния ред в пленарната зала и слушаше дебатите. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е бил в парламента, но не и в пленарната зала, нито на заседанието на председателския съвет. От думите на Цветан Цветанов се разбра, че той не е подписал предложението Марияна Николова да бъде вицепремиер.

Кой създаде олигарсите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че премиерът Бойко Борисов не уважава парламента, че коалицията е зачената грешно и че е нужно да се върви към предсрочни парламентарни избори. Според нея доказателство, че правителството работело срещу интересите на гражданите, са законовите поправки, с които се опростяват задължения на един олигарх (бел.авт. - през лятото имаше скандал, че със специален закон управляващите опростяват на Кирил Домусчиев 58 млн. лева). Тя отново говори за по-високите данъци за стари автомобили, с които се "съдират три кожи от народа", за паралелната държава, за протестите, за бедността и др.

В отговор на тема олигарси се изказа депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който критикува Нинова, че не борави с факти, а с популизъм. Той попита къде работи мъжът на Нинова. Във вторник лидерът на БСП потвърди пред журналисти, че съпругът й работи в "Лукойл", но обяви, че не е на ръководна позиция, нито в отдел, от който зависи формирането на цените на горивата. "Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? Миню? Кой ги създаде, кога ги създадоха", попита Рашидов. И от ГЕРБ, и от "Обединени патриоти" обявиха, че кабинетът няма да подава оставка.

Кога ще има разговор за политики

ДПС също критикува отсъствието на Борисов, но поиска разговор за бъдещото управление. "Оставката закъсня. Как ще се измъкнем от това, което е създадено - протести, премиерът не идва в парламента и не поема отговорност", обяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Той обяви, че е време за разговор за избори, и каза още, че не е обявено защо, след като Валери Симеонов си отива, идва началникът на кабинета му.

"С оставката на Симеонов не променяте нищо, нямате и нагласа. Очакваме разумно решение и в това Народно събрание премиерът да обясни оттук нататък дали политиката, която ще водите, ще е в интерес на обществото или на националистите", каза още Рамадан Аталай.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък поиска разговор за по-евтини лекарства и пречупване на гръбнака на картела за горивата. "Никой няма полза от смяната на Валери Симеонов с началника на кабинета му, ако няма подобрение на начина на живот на българските граждани", обяви още Марешки.

Кога са искрени партиите

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини БСП в популизъм и заяви, че Валери Симеонов се оттегля от поста, воден от обществения интерес и с желание да се намали общественото напрежение. "Кога сте искрени, БСП", попита Цветанов и припомни как Иво Христов е нарекъл 80% от хората "дебилни" и не имало последствия за действията му.

Той намекна и за обвинението на прокуратурата срещу Елена Йончева за източване на пари от КТБ. Говори и за приватизационните сделки и служебното правителство на Румен Радев, по време на което е имало нестабилност и еднолични решения, а сега парламентаризмът бил силен.

"Красимир Каракачанов има пълната подкрепа на българския парламент за модернизация на армията", обяви зам.-председателят на ГЕРБ в своето 20-минутно изказване. След края на дебатите и Каракачанов обяви успехите на кабинета и обеща, че ще се постараят до края на мандата минималната пенсия да стане 300 лева. По думите на вицепремиера БСП си решава вътрешнопартийните проблеми, като клати държавата.

"Няма да скрия от вас, че с патриотите имаме различия. Но имаме четиригодишна управленска програма и не сме направили нито едно отстъпление от обещанията си", каза още Цветан Цветанов. После обяви как правителствата на Борисов давали повече пари за хората с увреждания и за пенсионерите от тези на БСП. Спомена и "Воля", която макар и с различия с управляващите, доказвала, че интересите на страната са по-важни от техните.

След него излезе Вежди Рашидов, който обяви, че ще репликира "лидера на партия ГЕРБ". После каза, че Цветанов е пропуснал да спомене къде са отивали парите на хората, които като него имали депозити във фалиралата КТБ. "Защо не се споменава името на Цветан Василев и няма ли да дойде да отговаря за банката си", попита Рашидов.

Кой дава българско гражданство

Реплика направи и Корнелия Нинова, която попита Цветан Цветанов какво ще направи като член на Европол заради разследването за корупция при издаването на български паспорти на чужденци. "Когато има политическа воля, най-много са и атаките", каза Цветанов. След което попита дали Нинова иска оставката на Илияна Йотова, която подписва като вицепрезидент указите за получаване на българско гражданство. Накрая каза на Нинова да не го прави, защото Йотова ще й стане конкуренция за лидерския пост.

"Слагате петно на България", каза Нинова, цитирайки скандала с българското гражданство, защото се продавало най-ценното - българската идентичност. В отговор Цветанов й каза, че по конституция гражданството се дава от президентската институция.

"Нашата организация е правила революция, а вашата е обирала мандри", обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в обръщение към БСП и продължи: "Три пъти Нинова се опита да внуши, че аз съм продавал българско гражданство. В моя живот може да съм правил компромиси в политиката, но не и с ценностите си".

Какво ще прави ДПС

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обяви, че дебатът е показал, че кризата не е отминала и че управляващите нямат визия. "Накъде върви страната? Има ли доверие на обществото? Управляващите не разбират същността на проблема. Какво ще е поведението на ДПС? Най-естественото нещо - от същото в по-големи количества. Ние ще се борим срещу този модел на управление", каза още Цонев.

Според ДПС няма да се случи това, което искат управляващите, а това, което се случва в последните 10 години - няма едно правителство, което е изкарало цял мандат. "Има ли един, който може да си вдигне ръката и да потвърди, че страната е стабилна? От 10 години няма цял мандат. Това не ви ли казва, че нещо трябва да променим; че трябва да се докаже на българските граждани, че ние четем какво искат?", обяви Цонев. Той каза, че трябва да се изкоренят "някои неща", и обяви изборите за най-демократичния инструмент, с който се презарежда системата.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини