Гневни жени по дантелено бельо в центъра на Дъблин

Изображение 1 от 4

    Жени излезоха на улицата по дантелено бельо в Дъблин, Ирландия, в знак на протест срещу обвиненията към жертвите на изнасилвания, пише Metro.

    В акцията, организирана от 26-годишната Стейси Елън Мърфи, младите жени прминали по централната улица на Дъблин по дантелено бельо и жартиери с надписи на гърдите и други голи части „това не е съгласие“.

    Протестът е във връзка с нашумяло дело срещу мъж, обвинен в изнасилване на 17-годишна девойка. В съда адвокатът на обвиняемия показала дантеленото бельо на жертвата и заявила, че по него може да се направи извод, че потерпевшата е била „готова да се срещне с някого този ден“.        

    Ирландският премиер Лео Ерик Варадкар обеща да се заеме с правилата за използване на веществените доказателства в съда. „Без разлика дали сте жена или мъж, ако сте станали жертва на сексуално посегателство, не трябва да ви обвиняват“, заяви той.

    Демонстрации в Дъблин, Корк и Лимерик имаше след оправдаването на 27-годишния мъж, след като адвокатът му каза на съдебните заседатели, че тийнейджърката е „носела прашки с дантела“. 

    Ирландският политик Рут Копингер по-рано също държа бельо в парламента в знак на протест, след като бельото на тинейджърската бе използвано в съда.

    Делото предизвика ярост в Ирландия, като хиляди жени споделяха изображения на бельото си на Twitter с хаштаг #thisisnotconsent след произнасянето на присъдата.

    Мъжът, който бе оправдан от жури в Централния наказателен съд на Корк на 5 ноември, отрече да е изнасилил 17-годишното момиче на алея в града.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пр
      Проверка
      1 0
      05:34, 24 ное 2018
      Лео Варадкар е министър-председател на Ирландия, а Рут Колингер е от опозицията.
    Последни новини