НАТО и ЕС призоваха за максимална сдържаност в руско-украинския конфликт

Представителят на НАТО Оана Лунгеску заяви, че алиансът внимателно следи събитията в Азовско море и Керченския пролив, в контакт е с украинските власти и призовава към сдържаност и деескалация, съобщи РИА Новости.

„НАТО изцяло поддържа суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително правото за навигация в нейните териториални води. Призоваваме РФ да осигури беспрепятствен досъп до украинските пристанища в Азовско море в съответствие с международното право“, се казва в изявлението на алианса.

ЕС призова всички страни към максимална сдържаност в Азовско море, като отбелязва, че „напрежението се е увеличило опасно“ след изнцидента на 25 ноември.

„Разчитаме Русия да възстанови сбодното преминаване през Керченския пролив, призоваваме всички да действат максимално сдържанно за незабавното намаляване на ескалацията на ситуацията“, се казва в изявление на авропейската дипломатическа служба. В него също се потвърждава позицията на върховния представител на ЕС по външната политика – Брюксел очаква от Москва „да прекрати инспекциите“ на кораби.

В неделя пресслужбата на кримсото гранично управление на ФСБ заяви, че три кораба на ВМС на Украйна незаконно са преминали държавната граница на РФ. Керченският пролив бе затворен, украинските кораби са задържани.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини