Какъв въздух дишат димитровградчани през последните дни?

Изображение 1 от 4

    Силно запрашен въздух дишат димитровградчани през последните няколко дни.

    Поставените сензори за измерване на запрашеността сочат надхвърляне на допустимите норми за наличие на фини прахови частици във въздуха.

    Сензорът, намиращ се на бул. „Димитър Благоев“, през последните дни измерва средни стойности, обозначавани като PM 10, надвишаващи дневната норма от 50 микрограма на кубичен метър.

    В последните пет дни средните измерени стойности варират от 63 до 208 микрограма на кубичен метър, като най-високата е била измерена в сряда, 26-ти ноември. Тези данни се показват в реално време и са само за по-големите прахови частици, обозначавани като PM 10.  

    Стойностите на  фините прахови частици, обозначени като PM 2.5, в последните дни са варирали между 30 и 64 микрограма на кубичен метър.

    С наредба №12 от 15 юли 2010 г. (обн. ДВ, бр. 58 от 30 юли 2010 г. ) са приети норми за пределно допустими концентрации (ПДК) за фини прахови частици. Въведените ПДК целят предпазване от техния вреден ефект върху здравето на хората и околната среда. Регламентирани са следните ПДК за фини прахови частици:

    ФПЧ10  (PM10)
    - Средно дневна норма - 50 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 35 пъти годишно);
    - Средно годишна норма - 40 мкг/м3

    ФПЧ 2. 5 (PM 2. 5)
    Средно годишна норма + ДО - 30 мкг/м3

    Станциите отчитат моментното състояние на въздуха, но е важно да се знае, че европейксите изисквания са да бъдат разглеждани осреднените дневни норми.

    Прахът е основния причинител за много вредни въздействия върху здравето, като се изключат естествените фини прахови частици от морската вода, които се предписват от лекарите за лекуване на определени заболявания. Другите фини прахови частици са отговорни за засилването на алергиите, асматични пристъпи, дихателни смущения, рак на белия дроб, както и увеличен риск от възпаление на средното ухо на децата. Освен това се предполага, че те имат въздействие върху заболяванията на сърцето и кръвообръщението (например сърдечен инфаркт). Размерът на въздействието на частиците върху дихателните пътища зависи, наред с токсичността на частиците като например олово, ванадий, берилий, алуминий, живак, въглеводородни съединения, и от големината на частиците: колкото по-малки са те, толкова по–дълбоко проникват в белите дробове на човека.

    Финият прах с размер PM10 достига частично дробовете, тъй като филтрирането от страна на носовата кухина не е достатъчно за частици с размер под 10 микрона. Но по този начин ултрафини частици с размери под 0, 1 µm достигат до алвеолите на белите дробове и се отстраняват от там много бавно или не се отстраняват.

    В реално време могат да се следят на сайта Dimitrovgrad. bgvesti.net на заглавната страница, като посочите иконата за времето и изберете „Карта на запрашеността“. Ще видите сензорите на територията на града и данните в момента.

    В очакване на минусовите температури, може да гласувате в новата ни анкета тук:

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    С какво се отоплявате през зимата?

    С какво се отоплявате през зимата?

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини