Преразглеждане: Майките на деца с уврежания и Борисов се разбраха

Майките на деца с уврежания и премиерът Бойко Борисов се разбраха. Текстове в Закона за личната помощ ще бъдат преразгледани и ще бъдат обсъдени в петък от социалната комисия, стана ясно след срещата в Министерски съвет (МС).

Премиерът се оплака от натрупаните проблеми в различни сектори. Освен това се чудел как да се оправи. Ядосал се на депутатите, че променили някои неща в закона. Налага се по нощите да се събираме и да уточняваме, че всъщност това, което сме поели като ангажимент, е свършено, изтъкна Борисов.

Той отчете, че винаги се е отнасял с уважение към майките.

"Оттук нататък можем да си бъдем и полезни с инерцията и гражданското доверие, които имат тези не уж кресливи жени, тези дами да го наречем, а именно дали парите, които се изливат в ТЕЛК, навсякъде отиват точно до мястото и до човека, където трябва, дали няма злоупотреби", настоя министър-председателят.

"С тези 150 млн. лв. проблемът е, че не се разпределят правилно", каза Вера Иванова, представител на майките на деца с увреждания. "Надявам се, че след днешната среща се разбра още и че основният проблем са ТЕЛК-овете", подчерта тя.

"Има достатъчно средства", успокои шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. "Ангажиментът, който поехме, вече е факт", похвали се тя.

Майките се тревожат, че парите няма да стигнат.

Припомняме, във вторник омбудсманът Мая Манолова и активистките на движението "Системата ни убива" алармираха за проблем в бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). С позиция по темата излязоха и от движението "Системата ни убива".

Финансирането на личната помощ е гарантирано, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на обсъждането и гласуването на бюджета за следващата година. Той заяви, че е изненадан от реакцията.

Финансовият министър Владислав Горанов също коментира темата, подчертавайки два пъти, че всичко, което е поето като ангажимент спрямо протестите на родителите на деца с увреждания, е изпълнени. Попитан защо средствата за лична помощ са прехвърлени от бюджета на социалното министерство в централния бюджет, той отговори, че се чака окончателно решение за технологията на разпределяне на средствата.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини