В името на науката: изследователи поглъщат части от Лего

Лекари, които погълнаха части от конструктор Лего, за да разберат колко време ще им отнеме да преминат през храносмилателната им система, заявиха, че резултатите трябва да успокоят загрижените родители.

В доклад, публикуван в the Journal of Peadiatrics and Child Health, шестима изследователи от Австралия и Великобритания погълнали части от конструктор Лего с големина 10 х 10 мм „в благородната традиция на самоекспериментирането“.

Частите от играчки са вторите най-поглъщани от децата предмети и често будят огромна загриженост сред родителите, макар обикновено да се изхвърлят от тялото без болка или странични ефекти.

За специалното коледно издание на списанието, което често публикува необичайни изследвания, екипът решил да експериментира със собствените си тела. „Не бихме помолили участниците в едно изследване да направят нещо, което ние самите не бихме направили“, пишат те в доклада.

В крайна сметка установили, че частите от конструктора преминават през храносмилателната система между 1.1 и 3 дни или за средно 1.7 дни.

Консистенцията на изпражненията не се променила.

Един от авторите на доклада Грейс Лио се надява, че резултатите от изследването не просто ще накарат хората да се усмихнат, но и ще успокоят загрижените родители. Родителите трябва да търсят медицинска помощ, ако децата погълнат по-остри предмети, по-дълги от 5 см и по-широки от 2.5 см, магнити, монети, батерии или ако изпитват болка.

Повечето малки, пластмасови предмети преминават лесно през червата.

„Не мога да си спомня дали бе преди или след закуска, но всички поглъщахме частите от конструктора между 7 и 9 сутринта с чаша вода. При повечето от нас те биваха алиминирани между първото и третото посещение до тоалетната“.

Нито един от учените не изпитал никакви симптоми или болка. Но Лио предупреждава, че експериментът не бива да бъде повтарян у дома.

Докладът отбелязва, че е възможно храносмилателните системи на децата да реагират различно, но „има твърде малко доказателства в подкрепа на тази теза“.

„Да се надяваме, че експериментът ще насърчи дискусиите и ще повиши информираността относно чуждите тела, както и че ще успокои родителите, за да не се налага да претърсват изпражненията на децата си. Ако става въпрос за малка от част от конструктор Лего не е нужно да търсите из изпражненията, това ще ви спести известни неудобства, освен ако разбира се, частта не ви е особено скъпа“, казва Лио.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини