Един-единствен курс на лечение с антибиотици променя микробиома за цяла година

Когато вземате антибиотици, изчезват не само симптомите на грип и настинка.

В битката срещу инфекциите, антибиотиците ще ви донесат победа над микробите. В същото време съюзникът ви ви нанася значителни щети – той избива и полезните микроби. Понякога това е неизбежно, но в повечето случаи употребата на антибиотици е неуместна и излишна. Последиците от антибиотиците върху микробиома могат да бъдат сериозни.

В рамките на две изследвания със здрави хора, един-единствен курс с антибиотици променил състава на чревния микробиом в продължение на месеци, а в някои случаи дори година.

Подобни промени биха могли да разчитят пътя за патогени, като смъртоносните Клостридиум дифициле, и да засегнат активността на микробиома, включително взаимодействието му с имунната система и храносмилането.

Като цяло изследванията сочат, че антибиотиците имат повече странични ефекти, отколкото сме смятали първоначално.

В същото време учените открили, че микробиомът в устата се възстановява много по-бързо – само няколко седмици след лечението с антибиотици. Това повдига въпроса защо лекарствата не засягат в такава степен микробите в устата. Може би заради начина, по който антибиотиците, приемани през устата, циркулират в тялото. Възможно е устният микробиом да е по-устойчив – качество, което бихме могли да пресъздадем в микробните общности по цялото тяло. Изследователите допускат, че тази устойчивост може да е резултат от непрекъснатите дразнения, като миенето на зъби и промените във влажността и въздуха.

В изследванията участвали 66 доброволци – 29 от Швеция и 37 от Великобритания. Тези от скандинавската държава приемали клиндамицин и ципрофлоксацин, а в британското проучване били използвани миноциклини и амоксицилин.

Учените анализирали микробите в слюнката и изпражненията на всеки участник преди и непосредствено след експеримента.

Оказало се, че всички изпробвани антибиотици променят микробното разнообразие в чревата. Промените се запазили с месеци. При участниците, приемали ципрофлоксацин, промените в микробното разнообразие продължили до 12 месеца.

Лечението с антибиотици причинило и пикове сред гените, свързани с антибиотичната резистентност. Клиндамицинът избил микроби, произвеждащи бутират – късоверижна мастна киселина, която спира възпаленията, канцерогенезата и оксидативния стрес в червата.

Източник: foodmatters.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини