САЩ и НАТО - Русия има 60 дни да спази договора за ракетите със среден и малък обсег

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, страната ще излезе от  Договора за ракетите със среден и малък обсег след 60 дни. ако Русия не започне да изпълнява задълженията си по договора. Той призова Русия да се върне на масата за преговорите и да започне да спазва поетите ангажименти.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че Алиансът трябва да е готов за прекратяване на Договора за ядрените оръжия. В изявление на НАТО се казва: "Съюзниците стигнаха до извода, че Русия е разработила и приела на въоръжение ракетнитв системи 9M729, които нарушават Договора за ракетите със среден и малък обсег и представляват съществен риск за евроатлантическата сигурност" [ ... ] "Призоваваме Русия спешно да се върне към пълното спазване (на договора). Сега въпросът за запазването на договора зависи от Русия". Русия признава факта за наличието на 9M729, но не е предоставял информация за нея.

"Трябва да се готвим за свят без този договор", каза Столтенберг 

Преговори за необходими, заяви, председателят на комитета за отбрана и сигурност към Съвета на Федерацията Виктор Бондарев  между Русия и Съединените щати относно договора. Резултатът от двустранните преговори може да бъде "адаптиране на споразумението".

"Днешното недоразумение по Договора за ядрените оръжия може да бъде решено с помощта на преговори между Русия и Съединените щати", каза Бондарев.

Той добави, че Москва е създала междуведомствена работна група, включваща представители на Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и Съвета за сигурност на Русия. Те ще разработят методи за разрешаване на ситуацията в областта на контрола върху въоръженията.

По този начин Кремъл дава ясен сигнал, че не иска нова надпревара във въоръжаването, посочват експерти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини