Харвардски учени ще проведат геоинженерен експеримент идната година

Учени от Харвард не се отказват от плановете си за тестване ефекта на слънчевото геоинженерество в небето над нас. Експериментът им на стойност 3 милиона долара може да се проведе най-рано идната година.

Проектът е наречен Стратосферен контролиран пертурбационен експеримент (ScoPEx) и е част от програмата за слънчево геоинженерство на Университета в Харвард.

Макар повечето изследвания върху разпръскването на химикали в атмосферата за охлаждане на планетата да се осланят на компютърни симулации, ScoPEx ще се проведе в реалния свят.

В рамките на експеримента, балон ще се издигне до стратосферата, на височина около 20 км и ще освободи малки аерозоли от калциев карбонат.

След освобождаване на товара, се очаква той да се разнесе из въздушна маса с дължина 1 км и 100 метра в диаметър. Балонът ще прелети из облака многократно в рамките на 24 часа, анализирайки поведението на частиците в небето.

Целта е да се разбере дали слънцеотразяващите частици в атмосферата могат да охладят повърхността на планетата. На практика учените пресъздават умишлено ефекта на вулканично изригване.

Но слънчевото геоинженерство е противоречиво. Някои изследвания сочат, че разпръскването на огромни количество слънцеотразяващи частици може да доведе до сериозни последици за реколтите, климатичните модели и озоновия слой.

Озоновият слой е една от причините екипът зад SCoPEx да работи с калциев карбонат – защото предишни изследвания доказали, че той е най-безопасен от гледна точка на химичния състав на стратосферата.

И все пак никой не знае до какво може да доведе слънчевото геоинженерство, което е и причината да се провеждат подобни дребномащабни експерименти, при които в атмосферата ще бъде разпръснато количество частици, равняващо се на емисиите от едноминутен комерсиален полет.

Дори и експериментът да се окаже успешен и да демонстрира, че слънчевото геоинженерство е нещо, което потенциално би могло да се използва в широки мащаби – то не е панацея в борбата срещу глобалното затопляне.

Драстичното намаляване стойностите на въглеродните емисии трябва да е първата реакция на човечеството в отговор на климатичните промени, защото те са в основата на проблема, а слънчевото геоинженерство няма да успее да се справи с други пречки, като окисляването на океаните, например.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини