Руската армия заплаши с подобаващ отговор на развалянето на ядрения договор

Русия няма да остави без отговор излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО). Това заяви днес началникът на руския Генерален щаб ген. Валерий Герасимов на брифинг за чуждестранните военни аташета, на който представи най-новата руска военна техника, предаде ТАСС.

Договорът беше подписан между САЩ и СССР през 1987 г.

"Бих желал да осведомя чрез вас вашите ръководители, че ако договорът за РСМО бъде разрушен, това няма да остане без отговор от наша страна", каза той. Според шефа на руския Генщаб изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че Щатите смятат да напуснат този договор, е опасна стъпка, която може "да повлияе негативно не само върху европейската сигурност, но и върху стратегическата стабилност като цяло".

Защо се оттеглят САЩ

Вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че страната му се оттегля за 60 дни от договора с Русия за премахването на ядрените ракети със среден и малък обсег в Европа.

След края на срещата на външните министри от НАТО в Брюксел вчера Помпейо отбеляза, че това е срок, в който Русия може да се върне към изпълнението на договора от 1987 година. По неговите думи Москва е развивала от началото на века новата ракетна система, която е в нарушение на договора и е отричала за това до миналата есен, когато Вашингтон е обявил наименованието на ракетната система.

Руските ракети са пряка заплаха за Европа. Проявихме крайно търпение Русия да се върне към споразумението. В тези 60 дни няма да разполагаме нови ракети. Руснаците нямаха никакво намерение досега да се съобразят с многократните ни предупреждения, изтъкна Помпейо.

Американското посолство в Москва снощи е връчило нота, която предупреждава, че Вашингтон ще излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, ако Русия не започне да го спазва.

"Като военни професионалисти вероятно разбирате, че не територията на САЩ, а страните, разположили на своя земя американски комплекси с ракети със среден и малък обсег, ще станат обекти за поразяване при ответни действия на Русия", ако Щатите излязат от договора, заяви ген. Герасимов пред аташетата.

Кой какво е нарушил в договора

За да спазят изискванията на Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3, бел. ТАСС), САЩ са преоборудвали част от своите стратегически нападателни въоръжения, разположени на 14-те си подводници тип "Охайо" и на 41 стратегически бомбардировача Б-52Ейч, и едностранно са ги изключили от обсега на това споразумение, каза началникът на руския Генщаб. Според Валерий Герасимов това дава възможност на Щатите "в най-кратки срокове да засилят потенциала на своите стратегически нападателни сили и да увеличат броя на бойните заряди с над 1200 единици".

На свой ред Съединените щати смятат, че Русия разработва ракетните системи с наземно базиране 9M729 в нарушение на подписания през 1987 г. договор. Тези ракети могат да поразяват мишени на разстояние от 500 до 5500 километра. Москва обаче твърди, че обхватът на тези ракети не превишава позволеното в договора.

Русия увеличава възможностите на своите ядрени сили, докато САЩ увеличават своята противоракетна отбрана, каза на брифинга шефът ген. Валери Герасимов.

"В контекста на увеличаването на американската глобална система за противоракетна отбрана, се увеличиха бойните способности на наземните стратегически ядрени сили (на Русия)", каза генералът. По-специално, той припомни превъоръжаването на стратегическите възможности на ракетите от ракетните комплекси "Ярс" и масовото производство на системата "Авангард" с крилати ракети.

Москва: Нека САЩ докажат, че нарушаваме договора

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви днес, че САЩ не са представили никакви доказателства, че Москва нарушава договора за контрол над въоръженията. Тя обаче подчерта, че Москва е готова да продължи обсъждането на въпроса с Вашингтон, предаде Ройтерс.

По думите на Захарова, цитирана от ТАСС, "в този текст отново са възпроизведени обвинения във вид на безпочвена, с нищо не подкрепена информация за предполагаеми нарушения от руска страна". Русия "неоднократно е заявявала, че това са предположения, никакви доказателства, които биха потвърдили тази американска позиция, така и не бяха представени. Ако американците са ги представили на страните - членки на НАТО, защо САЩ ги крият от Русия?", продължи тя.

Захарова потвърди позицията на Русия, че договорът е "една от ключовите опори на стратегическата стабилност и международната сигурност" и готовността за продължаване на диалога по целия комплекс от проблеми.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че САЩ извършват манипулация с факти с цел излизане от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

"Става дума за нагнетяване на ситуацията", отбеляза Песков на въпрос за предявения 60-дневен ултиматум от страна на САЩ.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини