Съдът върна за ново обсъждане решението за екооценката на актуализирания план за Пирин

Петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС) върна за повторно разглеждане делото за това дали новият план за управление на Национален парк "Пирин" подлежи на екологична оценка. Това става известно от решението на съда, публикувано днес. С него съдът отменят решението на по-долна инстанция от пролетта на тази година, което отмени решението на екологичното министерство да няма екологична оценка.

Междувременно правителството със свое решение възложи на министъра на околната среда Нено Димов да преговаря с "Юлен" АД за промяна на концесионния договор. 

Не са отчетени всички доводи
През април тричленен състав на ВАС отмени като нарушаващо Директива 2001/42/ЕО за екологичните оценки решението на служебния екоминистър (решение № ЕО-1 от 1.03.2017г.), с което е постановено да не се извършва екологична оценка на проекта за актуализация на Плана за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014 - 2023 г.

В проекта за актуализация се предвиждаха значителни промени в зоните и режимите на националния парк, с които се разширяваха възможностите за строежи. Тези промени бяха обжалвани от ВВФ - България (сдружение "ВВФ - Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България" ) и Асоциация на парковете в България, както и физически лица. За такива промени и за план за управление е задължителна екологичната оценка, пледираха те и в заседанието на 5-членния състав, което се проведе на 27 септември.

Оповестеното днес решение на петчленния състав на съда не е основано на доводите на екоминистерството, което обжалва първото решение и настоява, че характерът на актуализацията не изисква екооценка.

ВАС отменя първото решение заради това, че тричленният състав не е отчел всички доводи в първото дело. В решението си петчленният състав приема, че "спорът за законосъобразност на оспореното решение да не се извършва екологична оценка на Проект за актуализация на План за управление на НП "Пирин" се свежда до отговор на въпроса каква е правната природа на плана за управление на защитената територия според приложимата за него уредба по създаване и приемане в Закона за защитените територии (ЗЗТ). Отговорът е важен с оглед преценката дали принципно планът за управление, респективно настоящият проект за актуализация на план за управление на национален парк, подлежи задължително на екологична оценка, без значение своето съдържание, характер и цел и това ли предвижда разпоредбата на чл. 85, ал. 1 ЗООС."

За "Дневник" представители на коалицията от неправителствени организации и групи "За да остане природа" коментираха: "Доводите на Министерството на околната среда и водите не са приети. 5-членният състав връща решението, защото не всички наши доводи са разгледани и приети на първа инстанция." Природозащитниците подчертават също, че решението е взето с особено мнение на съдия, който разглежда елементи на жалбата на МОСВ по същество и ги отхвърля, като по същество подкрепя решението на 3-членният състав за задължителна екооценка.

Това е особеното мнение на съдия Тодор Тодоров, според което "в проекта за нов план за управление на НП "Пирин" се предвижда по-голямо антропогенно въздействие спрямо сега действащия план, което в по-голяма степен предполага подлагането му на екологична оценка и оценка за съвместимост".

С днешното си решение на практика съдът отлага взимането на решение за екооценката и прехвърля топката към друг тричленен състав, който ще трябва да изпълни следните предписания от днешното решение:

- "Да отговори на въпросите, повдигнати по-горе, относно квалификацията на плана за актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин" след анализ на разпоредбите на Закона за защитените територии";

- "Да даде отговор на въпроса попада ли и ако да, в коя от хипотезите на разпоредбите на чл. 85 ЗООС планът за актуализация на план за управление и коя е приложимата процедура и критерии за извършване на екологична оценка";

- "Да отговори на всички възражения и искания на страните по прилагането на закона".

Не става известно защо тези отговори не са дадени от петчленния състав и се отлагат за следващ състав на ВАС.

Решението в крайна сметка продължава сагата с актуализацията на плана за управление на националния парк. Така в Пирин продължават да действат режимите за защита на природата, установени с плана за управление 2004 - 2013 г. Към този стар план пък тече второ дело във ВАС - делото, по което на първа инстанция съдът се произнесе, че Министерски съвет незаконно е променил действащия план миналата година с решението си от 28 декември 2017 г. В него правителството вписваше промени в плана, разширяващи възможностите за строителството, именно с цел да заобиколи неприетата актуализация на плана за управление, която е обект на настоящото решение.

Кой решава?
Председател на съдебния състав е Милка Панчева, която наскоро беше избрана за зам.-председател на съда. Останалите членове са Георги Георгиев, Тодор Тодоров (с особено мнение по решението), Росен Василев и Десислава Стоева. През август 2017 г. друго дело за Пирин друг състав на ВАС с председател отново Милка Панчева взе решение, че няма нужда от екологична оценка на проекта за актуализацията на Плана за управлението на Националния парк. За решението гласуваха Панчева и Димана Йосифова, а третият член на състава - Тодор Тодоров, и тогава остана на особено мнение.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини