16 °C

7,5 милиона лева за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Димитровград

Община Димитровград е получила Писмо-Покана от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 и на база постигнати резултати в дейностите по подобряване на качеството на атмосферния въздух, както и на основание на замерванията от съответните РИОС, Димитровград е поканен заедно с общините София, Бургас, Видин, Монтана, Пловдив и Смолян да подаде проектно предложение по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16M1OP002-5.003 „Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух" на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.".

 

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по Процедурата за община Димитровград ще бъде 7 555 396,72 лв. с ДДС съобщават от Общината. 

 

Схемата ще се реализира на два етапа, като в момента екипът на общината разработва формуляр за кандидатстване и след сключване на Административния договор за БФП с МОСВ ще започне реализацията на първия етап.

 

Той включва разработване на Проект за намаляване количествата на Фините прахови частици и азотни окиси, провеждане на разяснителни/обучителни кампании за осведомяване на населението, разработване на механизъм за осигуряване на приоритетност на инвестициите, механизъм, отчитащ приходите от предаването на заменените отоплителни устройства и разработване на визия за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво. Ще бъде разработен и документ за средните/пределни цени за отопление за различните алтернативни форми на отопление при подмяна на отоплително устройство на дърва и въглища. 

 

Вторият етап на Процедурата ще включва реалната подмяна съгласно разработените документи. Всички дейности по Проекта ще бъдат изпълнявани при максимална осведоменост на заинтересованото население на общината с оглед оптималното постигане на заложените в Програмата и Процедурата индикатори и задоволяване потребностите на жителите на община Димитровград.


Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

2 коментара

 • 1
  Да
  ДаДград
  3 -2
  18:53, 7-12-2018
  Химкомбината и близо 1000-та им работника ни държат заложници. Не позволяват да бъде затворен за да можем да дишаме чист въздух. Да кажем НЕ на Химически комбинат в Димитровград!
 • 2
  Ан
  Ангел Крепост
  2 0
  08:56, 8-12-2018
  При нас в Крепост е добре!!! Идвайте да ви продавам имоти!!! От кога ви чакам!!


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини